Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leo Brusewitz – allkonstnär och sann naturvän

Ett multikreativt liv i samklang med naturen är målet för kulturarbetaren Leo Brusewitz. Efter många år på resande fot gräver han nu ner sig både mentalt och fysiskt i myllan på Öhn utanför Strömsund.

Annons

Om man inte grips av både eftertanke och inspiration när man träffat Leo Brusewitz ett par timmar så kan det vara något grundläggande fel på en. Leo är en mångfacetterad man som har givits viktiga talanger och förmågor att förvalta. En modernt miljömedveten man som väljer att leva i samklang med naturen han har omkring sig.

På gården på Öhn finns allt som behövs för ett multikreativt liv. Målarateljé, keramikverkstad, snickarverkstad, ett rejält växthus, ett mekargarage, musikrum och uterum för rituell musik och andliga resor. Allt är uppbyggt av Leo av återvunnet material. Han är allt från bildkonstnär till filmare till musiker till hängiven veteranbilsmekare. Det går inte att sätta etikett på honom, lyckligtvis.

Bollar i luften. Filmaren Leo har flera intressanta bollar i luften men vinterns stora arbete har bedrivits i garaget. Nästa utställningsföremål är den Hot Rod som står där och glänser. En Ford med alla detaljer från 1932–1941, i perfekt skick förstås och extremt välgjord.

– Det blir en ny arena för mig att beträda, att ställa ut ett verk i den världen blir spännande.

I nästa projekt hoppas Leo att hans bilintresse och miljötänk ska kunna kombineras.

– Jag vill vara med och utveckla och modernisera gengasbilar. Det är något jag tror på inför framtiden.

Bildkonstnären i Leo har på sistone gjort en del installationer och rituell konst, men nu längtar han efter att återgå mer till tecknandet.

– Det är så ursprungligt och något jag verkligen gillar är att nå fram till de enkla formerna, det hoppas jag kunna skapa mer tid för. Jag hoppas också på att kunna spela mer, säger musikern i Leo.

Vän av ordning frågar sig, vad lever du på egentligen?

– Jag strävar mot ett helt självförsörjande från det vi kan producera här på gården. Alla grönsaker vi behöver odlar vi själva, fisk tar vi upp ur sjön och sen byter och säljer vi eventuella överskottsprodukter bland folk omkring oss och på marknader.

– Vi arbetar på att ha ett väl fungerande kretsloppssystem här hemma. Ett så kallat ”cykliskt system” där så mycket som möjligt tillvaratas och så litet som möjligt tillförs. Vi återanvänder och tar till vara allt, från vår egen jord och kompost till frön och byggnadsmaterial, och kanskeframför allt de gamla goda kunskaperna.

– Jag vikarierar regelbundet som bildlärare kors och tvärs och har många småjobb och projekt på gång samtidigt så de pengar som jag behöver kommer i regel in.

Ett av gårdens nybyggda hus utstrålar extra mycket lugn och andlig frid, ett hus som inbjuder till en stunds retreat. Kanske blir det ett framtida projekt att hyra ut det till människor som behöver en plats för stillhet. En del av Leo arbetar med andliga kanaliseringar och spelar rituell musik och han strävar efter att leva respektfullt tillsammans med de naturväsen som finns omkring gården.

– Efter alla mina flackande år känns det bra att landa här och få ägna tid åt den inre resan – att leva så nära och i samverkan med min egen jord som jag bara kan.