Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart vill skapa ett ställe att hänga på

Konst och tryckluft. Snart får Östersund ett nytt galleri med tillhörande cykelkafé. Ägaren, fotograf Lennart Jonasson, inviger kafédelen på söndag, iklädd rosa tröja designad av Paul Smith.

Annons

För det är rosa som gäller. Det är färgen på ledartröjan i cykelloppet Giro d'Italia och det är också färgen på väggarna i Lennart Jonassons cykelkafé Mono Rapide. Självklart finns idolen och proffscyklisten Eddy Merckx på plats bakom glas och ram alldeles vid bardisken. Utanför på söndag kommer det att stå en långtradare med olika cykelmodeller som besökarna kan testa. Tanken är att kaféet ska bli ett kul stopp på vägen där man förutom att få lite gott i magen också ska kunna handla cykeldelar, fylla på vattenflaskan och pumpa däck. Den som inte är det minsta cykelintresserad kan nöja sig med att fika och sedan fortsätta lite längre in i lokalen för att upptäcka konstgalleriet Mono.

– Tanken är att delarna ska befrukta varandra. De konstintresserade kan ta sig en fika och de fikasugna kan få sig en släng av kultur. Konceptet ser man ofta utomlands och idén har funnits länge i mitt huvud. Jag vill att besökarna ska få känslan av att de kommer och hälsar på. Det här ska bli ett ställe där man kan hänga; läsa intressanta tidningar och böcker, eller jobba med laptopen i knät, säger Lennart Jonasson som också har sitt eget hem i samma lokaler.

– Fast jag valde att inte ha någon genomgång emellan. Det kändes viktigt att få "gå på jobbet", säger han och tillägger leende att det faktiskt har hänt att folk har stått utanför med näsan tryckt mot rutan och kikat rätt in i hans vardagsrum.

– De har säkert trott att det är galleriet. Nu har jag fått upp gardiner, det är skönt.

Mono invigs inte förrän i september med en än så länge hemlig konstutställning, men redan nu på söndag finns Agnes Ros cykelutställning i kaféet och inne på den tjusiga toaletten pågår en hyllningsutställning till bortgångne Formel 1-föraren Ronnie Pettersson.

– Jag började gå igenom gamla negativ och upptäckte bilder från formel 1-tävlingen i Anderstorp 1974 där jag var och fotade för mitt höga nöjes skull, säger Lennart Jonasson.

I juni blir det också vernissage för en utställning med tecknaren och ÖP-medarbetaren Karl-Ivar Karlsson, som en gång i tiden faktiskt bodde i föreningen och ofta handlade mat i den Ica-affär som tidigare fanns i lokalen.

– På ett sätt kom Karl-Ivar aldrig in i rampljuset, han förblev en ÖP-doldis och det ska bli kul att visa vad han gjort. Jag har att välja mellan omkring 5000 verk, en blandning av teckningar på gummor och gubbar, satir och akvarellmålningar.

Lennart Jonasson vill inte bara se konst i lokalerna, han är även öppen för musikframträdanden, uppläsningar och andra kulturyttringar. Inte heller tänker han bli gallerist på heltid, han ska fortsätta att fotografera, men kanske inte i samma form som tidigare. I år firar han 20 år som fotograf vid Storsjöyran. Varje festivalsommar har han byggt upp sin portabla fotostudio och fångat artisterna på efterfesten när strålkastarskenet slocknat. Sommaren 2008 kom hans bok "Wild Cards" som samlar många av femton års porträtt. Sedan dess har han ställt ut i Östersund, Stockholm och Uppsala. Och jodå, galleri Monos besökare kommer nog också att få ta del av ett antal rock'n'roll-ansikten signade Jonasson, men två decennier som Yranfotograf får annars räcka.

– Just nu håller jag på att fasa in min dotter Agnes. Men jag ska försöka fotografera Patti Smith i sommar, det kan vara ett bra avslut.