Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart såg till att Chock fick ett nytt liv

Lennart Hjelm är svårt cp-skadad. Men han har fått en gåva. Han kan tala med djur och se vad de har för fel när de blir sjuka. Under 20 års tid har han hjälpt åtskilliga djurägare i länet.

– Det är så bra för honom att kunna hjälpa andra, han som själv behöver så mycket hjälp, säger hans pappa.

Hela den här smått otroliga historien började i april när Carina Abrahamsson från Frösön skulle köpa en häst till sin dotter Julia, 12 år.

Hästen skulle Julia använda till banhoppning och dressyr och kanske också börja tävla med om de hittade en duktig häst.

Efter mycket letande på nätet och i olika tidningar hittade familjen så småningom en häst från Skåne som var till salu. Ägarna garanterade att hästen var frisk och skickade upp både bilder och intyg till Julia.

– Vi trodde på säljarna och köpte hästen osett, säger Carina. Men när hästfinkan stannade på vår gård och Chock, som hästen heter, haltade ut från den, gjorde han verkligen skäl för namnet.

Julia och hennes mamma såg direkt att hästen inte var frisk. Det märktes att han hade värk och han haltade på två ben och en sko fattades på ena hoven. De tog Chock direkt till en veterinär som genast dömde ut honom och sa att hästen troligen aldrig skulle bli återställd igen.

– Vi tog kontakt med säljarna och ville häva köpet, men de stod på sig och sa att hästen var frisk när den lämnade Skåne och att de inte hade några planer på att låta köpet gå tillbaka.

– När vi ville komma tillbaka till veterinären sa han att det inte var någon idé utan att vi skulle försöka få köpet hävt i stället.

I den här vevan var Carina och Julia i Östersund för att besöka några affärer. I en butik för elprylar mötte hon en avlägsen bekant och började prata med honom om deras hästproblem. Då berättade personen att han var assistent till en cp-skadad kille som hade gåvan att kunna förstå och meddela sig med djur fast han inte kunde prata.

– Vi tänkte att det lät intressant och tyckte att Lennart, som den cp-skadade mannen heter skulle få träffa vår häst. Vi kunde ju inte förlora något på det.

Lennart Hjelm från Ås är gravt cp-skadad sedan födseln. Han kan inte göra sig förstådd utan den symboltavla som har ett internationellt system av symboler och som de flesta med hans handikapp använder.

– Lennart har haft förmågan att "prata" med djur i över 20 år, säger hans pappa Bosse Hjelm. Främst är det hundar som Lennart kan tolka olika sjukdomstillstånd hos. Men även hästar går bra.

När Lennart efter några dagar fick träffa Chock kunde han direkt tala om att felet satt i ländryggen och att det skulle gå att ordna med en kiropraktor. Carina ordnade genast att Chock fick träffa en sådan och han hittade den felande kotan och kunde med armbågen slå tillbaka den i rätt läge. Helt plötsligt var Chock frisk igen och alla krämpor på hästen försvann.

Carina berättar vidare om Lennarts förmåga.

– Jag satt ett nytt betsel i munnen på hästen och tyckte att den betedde sig underligt efter det. Då ringde Lennarts pappa och berättade att Lennart bett honom ringa till mig för att betslet satt för hårt. Hur kunde han veta att jag satt ett betsel på hästen, ingen hade sagt det till honom. Det är nästan lite skrämmande samtidigt, säger Carina. Jag har aldrig trott på något sådant här förut, men Lennart har bevisat att jag hade fel.

– Lennart har en otrolig gåva, säger hans pappa. Han har hjälpt åtskilliga djurägare här i länet att bota deras djur när olika veterinärer har misslyckats. Lennart gör inte det här för vinning utan han är glad att även han kan hjälpa till. Han som hela tiden behöver hjälp av andra.

På lördag ska Julia för första gången tävla med sin häst.

– Det blir på en klubbtävling i Ås. Att vi skulle få komma på en tävling med Chock är inget annat än ett mirakel, säger Carina Abrahamsson.