Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Olsson

Annons

Lennart Olsson

Hammarstrand

En godhjärtad man har gått ur tiden. För tjugofem år sedan kom jag till Hammarstrand för att presenteras för min blivande svärfar. Jag mötte en lång och gänglig man med fast handslag och varma, men granskande, bruna ögon. Jag förstod att Lennart var en far som inte släppte iväg sina döttrar till vem som helst.

Genom åren har jag tagit del av Lennarts levnadshistoria. Från ungdomen berättades livfullt om egna idrottsprestationer inom skilda sporter som bandy och handboll. Ett idrottsintresse som han upprätthöll hela livet, nästan allt fann hans intresse.

Ingen match eller idrottshändelse av betydelse undgick honom oavsett tid på dygnet. Men han såg också till att både hans egna och andras barn fick tillfälle till idrott. Skjutsning till skidtävlingar och stöttning på friidrottsevenemang var naturligt, liksom att sena vinterkvällar spola is vid skolan i Överammer.

Lennarts lärargärning i Överammers skola lade en god kunskapsgrund för årskull efter årskull. Hans pedagogiska färdighet kom senare till användning när

Lennarts älskade barnbarn var i behov av stöd och hjälp, och som aktiv pensionär var han van att både hämta och lämna på dagis. Lennart var en morfar med ett outsinligt tålamod som gjorde honom till den perfekte lekkamraten.

En fantastisk egenskap denna godhjärtade man bar med sig hela livet var hans nyfikenhet och kunskapstörst. Det han inte visste det tog han reda på, och det vi andra inte visste såg han till att vi fick veta.

Lennart var bildad, i ordets rätta bemärkelse, något som säkert kamraterna i Rotary upplevt på de träffar Lennart deltagit genom åren.

En annan passion denna godhjärtade man bar med sig var intresset för människor, samhällsutvecklingen och demokratin som tog sig uttryck i Lennarts politiska engagemang.

Många kvällar diskuterade vi både nationella och internationella samhällsfrågor. Lennart betonade alltid demokratin och människors lika värde, som universella värden. Hans gärning som kommunalråd i Ragunda får dess medborgare bedöma, men jag har förstått att Lennart var uppskattad av många. Uppdraget som jubileumsgeneral vid firandet av Döda fallets 200-årsjubileum gladde honom.

Lennart fick då visa sin pedagogiska förmåga som folkbildare, då han spred intresse och kunskap om Döda fallet och dess historia långt utanför kommunens gränser.

Nu har denna godhjärtade man gått ur tiden. Framför mig ser jag en gestalt som med vägvinnande steg är på väg in i skogen mot Färsåbäcken, som sent i läslampans sken tittar upp från sin bok och önskar godnatt, eller som har svårt att låta bli och le efter att ha vunnit i biljard.

Det har varit en förmån att få ha Lennart som svärfar, som alltid fanns till hands för nära och kära. Lennart kommer alltid att vara i ljust minne bevarad.

Mer läsning

Annons