Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leninprisets ordförande: Lenin hade dödat mig

Annons

I dag den 13 april är en stor dag för Lenin-anhängare som samlas på Varbergs teater för utdelning av Jan Myrdals stora pris – Leninpriset.

Det fanns en gång ett sovjetiskt Leninpris, egentligen Lenins fredspris. Till, som det påstods, Stalins 70-årsdag (egentligen hade han redan fyllt 71 år) döptes Leninpriset om till Stalinpriset för att sedan återfå sitt ursprungliga namn. Alla som tilldelats Stalinpriset fick medaljen omgraverad till – Leninpriset. Kommunister är alltid så pragmatiska.

Svenskar som förärats detta Sovjetunionens Nobelpris är Andrea Andreen (1953), Artur Lundkvist (1958), Bertil Svanström (1970) och Eva Palmær (1983). Genom att acceptera Lenin/Stalinpriset hamnade pristagarna uppenbarligen i Stora glömskans bok. När Sovjetunionen säckade ihop lades priset ned. Saknat av få.

Gåsleversocialisten Lasse Diding i Varberg tog 2009 upp traditionen och instiftade Jan Myrdals stora pris – Leninpriset. Årets 100 000 rostfria kronor går till deckarförfattaren Maj Sjöwall. Ordförande i priskommittén alltsedan starten är litteraturvetaren och lundabon Cecilia Cervin. Jag frågade henne om hon hade några betänkligheter att ställa sig i spetsen för ett pris uppkallat efter en diktator och folkmördare?

CC: Namnet är inte det väsentliga utan innehållet och syftet. Vi belönar människor som verkar i Jan Myrdals upproriska anda.

KAA: Men diktaturkramaren Myrdal är ju blind för död och förtryck!

CC: Det finns också sådana åsikter.

KAA: Du sitter i kyrkofullmäktige i Lund och i kyrkorådet för Stora Råby?

CC: Ja, jag är prästdotter från Göteborgs stift och har levt i kyrkan i hela mitt liv.

KAA: Vilket var Lenins förhållande till kyrkan?

CC: Kommunismens förhållande till kyrkan berodde på att kyrkan hade svikit sin plikt att tala för de fattiga och svaga.

KAA: Att Lenin plundrade och förstörde tvåtredjedelar av alla kyrkor, förbjöd religiösa högtider och mördade präster är alltså förståeligt?

CC: Gud är inte beroende av kyrkor, Gud är för mig oändligt mycket större än byggnaderna, Lenin kunde inte krossa Gud.

KAA: Är det inte som kristen osmakligt med ett pris i Lenins namn?

CC: Vid en revolution reser man sig mot förtrycket och då kan man inte säga till förtrycket: Snälla rara du, kan du inte bli lite gulligare.

KAA: Du sitter i kyrkofullmäktige för Socialdemokraterna. Enligt Lenin var socialdemokrater den politiska huvudfienden som borde fängslas eller avrättas?

CC: Att jag sitter på ett socialdemokratiskt mandat är tillfälligheternas spel. Jag blev uppringd av en dam som jag känner från kyrkliga sammanhang, hon sa; Vi behöver en person inom socialdemokraterna. Jag berättade att jag röstar på VPK och då sa hon: Det gör inget, inom socialdemokratin ryms vänsterfalangen också.

KAA: Så egentligen är du inte socialdemokrat?

CC: Nej.

KAA: Du är intellektuell, enligt Lenin nationens träck, verksam inom kyrkan och politiken. På Lenins tid hade du levt ett farligt liv?

CC: Det är en hypotetisk fråga. Sannolikt hade jag blivit avrättad då.

KAA: Leninpriset belönar olydiga samhällsdebattörer. Vad gjorde Lenin med sådana debattörer?

CC: Det var då det, nu lever vi i nuet, säger 76-åriga Cecilia Cervin och avslutar: – Som du märker är jag slängd i käften!?