Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lenas svampbröd en vinnare

En gotlänning, en tysk, en norska och en bohuslänning vann årets Jämtlandsmeny.

– Det låter nästan som en Bellmanhistoria, säger norska Lena Flaten, en av vinnarna.

Matakademien under ledning av Glenn Makenzius tillsammans med Länstidningen arrangerade årets Jämtlandsmeny. En tävling där receptmakare får skicka in förslag på maträtter med jämtländskt – och härjedalskt – tema.

Kategorierna är bröd, förrätt, varmrätt, efterrätt och snaps.

På torsdagen var det prisutdelning på Restaurang Hof med en trerättersmiddag på vinnarförslagen komplett med viner utvalda av LT:s vinexpert Ann Svensson. Maten tillreddes av Hof:s personal under ledning av kökschefen Erik Wesslau. Serveringen sköttes av elever från Jämtlands gymnasieförbunds restaurangprogram årskurs ett.

Innan middagen började satte sig Länstidningen ner med tre av vinnarna (förrätts- och snapsvinnaren Bertil Hammar från Strömstad var inte på plats). Krögaren Lena Flaten från Storlien vann med sitt knäckebröd gjort på svampmjöl.

– Jag använder nog svamp i 95 procent av all mat jag lagar, säger hon.

Efterrättsvinnaren Åke Remér är till vardags kock på Storhogna Fjällhotell. Han vann med en lingocheesecake med läcker rosmarinskola.

– Jag kom på rätten när jag körde upp till hotellet en dag förra året. Det var många lingonris längs vägen. Då kände jag att jag ville göra något av det, säger han.

Ibo Schupp-Jonasson från Strömsund, till vardags sjuksköterska och den enda som inte jobbar med mat professionellt, vann varmrättsklassen med saftiga renbiffar som serverades ihop med en härlig majrovegratäng.

– Renkött är väldigt underskattat. Och majrovan är en rotfrukt som användes mycket förr här i Jämtland, säger hon.

Lena, Ibo och Åke är överens om vad som är typiskt jämtländsk mat.

– Det är mat med närproducerade och bra råvaror, säger Lena Flaten.

Alla tre är inflyttade till länet. Lena kommer från Norge, Ibo från Tyskland och Åke från Gotland.

– En norsk, en tysk och en gotlänning. Det låter nästan som en Bellmanhistoria, säger Lena Flaten.

– Det vi har gemensamt är känslan för de råvaror som finns här (i länet), säger hon.