Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Sommestad ny landshövding

Det blir Lena Sommestad som efterträder Britt Bohlin och blir ny landshövding i Jämtlands län.

– Jag ser fram mot mitt uppdrag med glädje. Jag har gjort många besök i Jämtland och Härjedalen, säger Lena Sommestad i ett pressmeddelande.

I dag utsåg regeringen Lena Sommestad till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Jämtlands län.

– Det är mycket roligt att regeringen i dag kunnat utse Lena Sommestad till ny landshövding i Jämtland län. Genom sitt arbete i både riksdag och regering har hon stor erfarenhet av bland annat naturfrågor som är centrala frågor för ett län som Jämtland. Den breda erfarenheten hon bär med sig från den politiska världen kopplat till hennes goda insikt i forskarvärlden tror jag kan bidra med en spännande dimension i det nya uppdraget, säger civilminister Stefan Attefall i ett pressmeddelande.

Lena Sommestad är 56 år. Hon är riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Lena Sommestad var miljöminister mellan åren 2002-2006 och har varit vd för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme och för Institutet för framtidsstudier. Under 2011-2013 var hon ordförande för Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund.

– Jag ser fram emot mitt nya uppdrag med stor glädje. Jag har gjort många besök i både Jämtland och Härjedalen men har självklart också mycket att lära inför de nya uppgifter som nu ligger framför mig. Förhoppningsvis kan mina erfarenheter från forskning, energifrågor och miljöpolitik bli till särskild nytta i en region där naturresurser och naturvärden har en alldeles särskild ställning, säger Lena Sommestad i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Vid lunchtid fick personalen på länsstyrelsen i Jämtlands län information om vem som skulle bli ny landshövding.

– Vi tycker det är jättebra att utnämningen gått så fort och vi hälsar Lena hjärtligt välkommen till länsstyrelsen och länet, säger tillförordnade landshövdingen Susanna Löfgren.

Socialdemokraterna i länet gläds över utnämningen. Anna-Caren Sätherberg, partidistriktets ordförande säger i ett pressmeddelande att:
- Lena Sommestad är en mycket kompetent person. Hon har erfarenheten, nätverken och integriteten för att lyfta det regionala tillväxtarbetet och vara en tydlig röst för länet.