Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Olsson: ”Höj skatten och öronmärk pengarna”

Lena Olsson trivs som kommunalråd i Bergs kommun.

Och hon sitter gärna kvar på posten en mandatperiod till.

– Vi har uträttat mycket, men än finns det många utmaningar att ta tag i, säger hon.

Inför den snart avslutade mandatperioden var en av Bergspartiets mest prioriterade frågor ekonomin. Kommunalrådet och tillika Bergspartisten Lena Olsson, Sandnäset, tycker att man i mångt och mycket lyckats nå upp till de mål som sattes upp för fyra år sedan.

– Vi har lyckats vända en ekonomisk negativ spiral. I dag känns det som att alla jobbar åt samma håll och hanterar budget ansvarsfullt, säger hon.

Under mandatperioden har oppositionen gett majoriteten kritik för att vara otydlig och svävande. Och även om Lena Olsson erkänner att samarbetet i den så kallade regnbågsalliansen inte blev som det till en början var tänkt håller hon inte med om kritiken.

– Det är bara retorik. Det där är ett mantra som Socialdemokraterna kör med både i andra kommuner där de sitter i opposition och på riksplanet, säger hon.

De viktigaste frågorna för Bergspartiet i årets valrörelse handlar till stor del om landsbygdsutveckling.

– Att växa upp, leva och bli gammal i Bergs kommun ska kännas rätt och roligt, säger Lena Olsson.

För att leva upp till mottot vill Bergspartiet arbeta för att få både en stark centralort och starka byar. För att göra det möjligt har partiet tagit fasta på dialogmöten.

– När det handlar om både utveckling och avveckling måste en dialog föras med de berörda, säger Lena Olsson och fortsätter:

– Att som medborgare få göra sin röst hörd är grunden i en demokrati. Jag tror att om vi kan få till en vettig dialog med medborgarna kommer det att resultera i större respekt för politiker och politiska beslut.

Byskolorna vill Bergspartiet också utveckla. Och mycket tyder på att partiet kommer att riva upp nedläggningen av Skålans skola och högstadiet i Rätan om de får tillräckligt stöd.

– Den södra delen av kommunen har hög utvecklingspotential. Därför rimmar det mycket illa att lägga ner skolorna i området, sammanfattar Lena Olsson.

Samtidigt som skolan är högt prioriterad, tycker Bergspartiet att vården måste få mer resurser.

– Det går inte att spara mer. I stället måste vi skjuta till pengar. Jag är inte främmande för att höja skatten, och i så fall öronmärka pengarna till kärnverksamhet, säger Lena Olsson.

Vidare anser Lena Olsson att det är viktigt att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen. Men hon tycker inte att en urangruva i Oviken är rätt väg att gå.

– Gruvbolagen kommer att ta med sig arbetskraft med expertkunskaper utifrån. Vi får hitta andra sätt för att skapa jobb i Bergs kommun, säger hon.