Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Olsson får fallskärm värd över två miljoner

Även efter sin tid som kommunalråd kan Lena Olsson kvittera ut lön från kommunen.

De närmaste nio åren har hon rätt till en fallskärm värd drygt två miljoner kronor.

Annons

Under den senaste mandatperioden har Bergspartisten Lena Olsson suttit på kommunalrådsstolen i Bergs kommun. De fyra åren dessförinnan var hon ordförande för verksamhetsnämnden.

Men när den sista rösten var räknad vid kommunvalet tidigare i höst stod det klart att Bergspartiet tappat stora delar av sitt väljarstöd. Och Lena Olsson kommer tvingas lämna sin post som kommunalråd – troligtvis till förmån för Socialdemokraten Karin Paulsson.

Trots att Lena Olsson lämnar sitt uppdrag kan hon även i fortsättningen kvittera ut pengar från Bergs kommun.

Eftersom hon haft politiska arvoderade uppdrag på mer än 40 procent de två senaste mandatperioderna har hon rätt till en så kallad periodisk avgångspension.

– Det är vad man i folkmun kallar fallskärm, säger Bergs kommuns organisationschef Bo Lindström.

Avgångspensionen, som regleras av ett beslut som kommunfullmäktige fattade i november 2001, innebär att Lena Olsson till den månad hon fyller 65 år kan fortsätta kvittera ut pengar från kommunen. I december fyller Olsson 56 år, vilket betyder att hon under de närmaste nio åren kan få ut ersättning från Bergs kommun.

– Det handlar om en summa mellan 19 000 och 20 000 kronor i månaden, säger Bo Lindström.

Fallskärmen kommer alltså att kosta skattebetalarna omkring 234 000 kronor per år. På nio år uppgår den summan till drygt 2,1 miljoner kronor.

– Förbehållet är att hon inte skaffar sig någon annan inkomst, säger Bo Lindström.

Inga sociala avgifter tillkommer, enligt Bo Lindström.

Lena Olsson själv visste inte att den fallskärm hon har rätt till är värd så mycket som upp till 20 000 kronor i månaden, utan får vetskap om summan när LT talar med henne.

– Jag trodde att det handlade om 8 000 kronor. Det var en god nyhet, säger Lena Olsson.

Men hon tänker inte lägga sig på latsidan och bara kvittera ut pengar varje månad.

– Min gamla tjänst som enhetschef på Treklövern i Åsarna upphör i februari. Därefter kommer jag att ställa mig till arbetsmarknadens förfogande. Dessutom är jag engagerad i Leader och partiet har ju platser i både verksamhetsnämnden och kommunstyrelsen. Så det går nog ingen nöd på mig, säger hon.

Som kommunalråd tjänar Lena Olsson 37 879 kronor i månaden.