Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfullt och oförutsägbart

Helgens vernissagerunda gick till tre olika utställningar som samtliga kan rekommenderas varmt.

Galleri Remi

På Galleri Remi visar Anna Kristensen måleri och ett objekt. Jag slås av de rena färgfälten och det nordiska ljuset i målningarna.

Oväntade inslag rör om i motiven. Plötsligt uppenbarar sig ett lejon vid dörrkarmen i rummet. En kvinna sitter slingrad runt ett träd och jag vet inte om hon kramar trädet för tröst eller i ren desperation.

Annas bilder berättar surrealistiska historier. Bilderna är en lek kring bland annat den kände konstnären Magritte men med egna huvudrollsinnehavare. En asiatisk drake i granskogen är ett element i fel miljö, likaså lejonet. Leken med annorlunda inslag i verken gör dem intressanta. Det oväntade och oförutsägbara ger spänning.

Viktiga inslag i bilderna är det turkosa som estetiskt lägger sig till rätta och finner ro i omgivningen. Jag känner av en norrländsk stämning över utställningen.

Glättig svensktoppsmusik från förr finns med i bakgrunden. Den hör ihop med husvagnen i hörnet. Musiken för tankarna tillbaka till 50-talet och kan även hänga ihop och smälta samman med motiven på målningarna.

Byggbaracker, kalhyggen och urskog har aldrig varit så vackra som i Annas målningar. De är estetiskt tilltalande men har mångbottnade tolkningsmöjligheter och gör mig nyfiken.

Den tunga byrån kan innehålla skuld och släkthistoria men det ges inga tydliga svar utan vi betraktare får tänka fritt.

Då Anna ställde ut på Ahlbergshallen 2006 blev utställningen en succé. Det blir troligtvis den här utställningen också.

Ahlbergshallen

Karima Risk visar stora målningar i två av rummen på Ahlbergshallen.

Senast hennes konst visades i stan var på Färgfabriken Norr då hon med Linda Saveholt visade videoverk från resor de gjort tillsammans i Europa. Nu är det måleri som visas.

Karima Risks teknik påminner om en slags moderniserad pointillism med leopardmönster där motiven som människofigurer skapas fram med tomma fält för att inte släcka bilden.

Prickarna är ojämna och fria och ger en våg av rörelse i verken. Det är stundvis skulpterat med färg och färgfält vilket även det ger rörelse och vidd.

Färgen är matt och lite torkad men det är inget som skapar oflyt utan passar bra till verken. Ett lekfullt inslag i bilderna är den vita färgen som blir som grädde som ligger och vilar på ytan.

Svenssons Ramar

På Svenssons Ramar ställer Karin Bernholm ut sina illustrationer till Barbro Nässéns bok "Mitt Jämtland". Det är ett antal små verk i skyltfönstret samt på väggen närmast kassan. Två av dem är Bauer-inspirerade med djup skog. De andra är uppdelade i rutor målade i akryl med ljuva pastellfärger.

Man kan verkligen se att Karin arbetat med textil och mönster. Hennes rutmålningar är som textila lapptäcken översatta till måleri. Verken känns sakrala och färgerna mjuka. Nätta till storleken men verkligen stilfullt utarbetade.

Ett exempel på att det som tar plats och breder ut sig inte alltid behöver vara bättre.