Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfull, personlig, sensuell Emily McEwan imponerar

Emily McEwan heter en relativt ny sångerska på den svenska jazzscenen och hon imponerar stort med sin mycket personliga och sensuella sångstil. I går fick Östersundspubliken bekanta sig med det skotsk-svenska sångfyndet, som framträdde tillsammans med Mathias Algotssons trio på Gamla teatern.

Emily är på samma gång lekfullt improviserande och väldisciplinerad med full koll på sin röst antingen hon svänger loss i ordlös scatsong eller sjunger en finkänslig ballad. Nog kan hon ta ut svängarna så det förslår i glatt röstimproviserande och även plastiskt uttrycksfulla tolkningar, men hon har som sagt hela tiden koll på läget och det är en sann njutning att höra henne i till exempel  en vacker ballad som Three coins in a fountain.

En sann njutning är det också att få höra Mathias Algotssons trio och bättre ackompanjemang kunde Emily McEwan knappast ha kunnat önska sig. De verkar också trivas tillsammans på scenen när de lyhört matchar varandras lekfulla improvisationer, Mathias på piano, Kristian Lind på bas, Calle Rasmusson på trummor och så Emilys välmodulerade röst.

Mathias Algotsson är en suverän pianist, det har vi hört många gånger tidigare under hans gästspel i Jämtland. Fantasifull, svängig och tekniskt briljant fångar han omedelbart publikens intresse och som han själv ser ut att njuta vid sin klaviatur kan inte publiken heller annat än njuta.

Här inledde trion med en ljuvligt fin, nästan spröd version av folkvisan Allt under himlens fäste och för att snabbt förflytta sig från vemodig svensk folkton till hundra procent fransk tonträff i Algotssons egna komposition Valse petite. Och lika snabbt vidare till amerikansk evergreen i My romance med ett helt makalöst intro av Mathias Algotsson.

Kort sagt blev det en jazzkväll som infriade alla förväntningar med en ny jazzsångerska som imponerade stort, ackompanjerad av en briljant trio.