Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lek och skoj på årets julfrimärken

/

Posten ger ut årets julfrimärken i morgon.

Annons
Motiven på frimärkena för inrikes julhälsningar är dörrdekorationer i form av blomsterkransar, och på märkena för utrikes julhälsningar visas barns vinterlekar. Samma dag kommer två frimärken i block med dramatikern Dario Fo och hans Nobeldiplom.
Julen är den tid på året då flest hälsningar skickas. Förra året skickades omkring 40 miljoner julhälsningar med Posten. Ett bra kvitto på att den handskrivna hälsningen står sig väl i vår tid med möjlighet till mejl och sms.
Hälsningar med julfrimärken ska vara postade senast den 16 december för att nå fram till mottagarna före jul.
Årets julfrimärken för inrikes hälsningar visar juldekorationer utformade av Nobelfestens blomstermästare Gunnar Kaj som på fyra frimärken i häfte och ett i rulle utvecklar sin konst att binda blommor och blad till sköna former och spännande färgkombinationer.
– Till motiv på rullfrimärket har jag valt en krans i klassisk cirkelform där ett rött band håller samman juläpplen, lingonblad, julrosor och alkottar.
Blomsterdekorationerna visas med olika dörrar som bakgrund.
Frimärkena har utformats av Gunnar Kaj och för typografin svarade Gustav Mårtensson. Tryckning har skett i offset och förpackningen är dels häfte med 10 självhäftande frimärken, fyra motiv, dels rulle, ett motiv. Valören är 5 kronor, porto för inrikes julhälsningar.
Frimärkena Vinterlek berättar en liten historia i tre scener om barns glädje och skaparlust när snön äntligen kommer och ligger kvar i backarna. Designern Jenny Burman inspirerades av temat och började tänka på barndomens vinterlekar. Det var snabba åkningar på kälken och mellan varven byggde hon och kompisarna snögubbar och snölyktor.
Frimärkena har graverats av Lars Sjööblom efter förlagor av Jenny Burman. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset och förpackningen är häfte med sex frimärken, tre motiv. Valören är 11 kronor, porto för utrikes brev och julhälsningar.
 För elva år sedan gjorde konstnären Bo Larsson ett svängigt Nobeldiplom som kongenialt tolkar den italienske litteraturpristagaren Dario Fos dramatik. Diplomet visas på ett av två frimärken i ett block som utformats av Hans Cogne.
Dario Fo är själv mycket nöjd med resultatet.
– Frimärkena har förverkligats med stor konstnärlig professionalism och jag känner att de klart och tydligt återspeglar hela min person, säger han.
Frimärkena har graverats av Piotr Naszarkowski efter förlagor av Hans Cogne som också utformat hela blocket och gjort den typografiska lösningen. Dario Fos Nobeldiplom formgavs 1997 av Bo Larsson inför prisutdelningen. Porträttfotot av Fo har tagits av Corrado M Falsini. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset. Valören är 11 kronor porto för utrikes brev.

Mer läsning

Annons