Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Widegren om satsningen i ÖDFF: "De ville, men kunde inte"

I nästan två år i rad var han tränare för Östersunds DFF. I dag säger Leif Widegren så här om framtiden för sin förra klubb:
– De försökte och ville verkligen satsa, men de kunde inte.

Leif Widegren vill inte strö salt i såren. Han vill inte slå på en klubb som redan ligger. Han menar att ledare som Hans-Olof Johansson och de övriga har gjort ett tappert försök att ta ÖDFF så högt som möjligt.

Men.

– Jag tror inte att man kan bedriva elitfotboll utan att ha en egen ungdomsverksamhet. Det kan inte vara meningen att ÖDFF varje år ska förvänta sig att plocka spelare från IFK, Ope och K/D.

Samarbetet mellan Östersunds DFF och övriga länsklubbar har de senaste åren inte varit det bästa. Det är något som Widegren gärna tar upp.

– Samarbetet har inte fungerat på flera år. Men vi ska inte skylla på någon enskild klubb. Det är bara så att relationerna och klimatet inte har varit bra.

Kan det vara så att IFK, Ope och K/D inte har trott på ÖDFF-projektet?

– Så kan det mycket väl vara.

Vissa menar att det bästa vore att lägga elitsatsningen hos IFK Östersund. Din kommentar?

– Jag är inte rätt man att svara på det. Men det kan inte vara meningen att ÖDFF ska värva 15 nya nästa år för att få till ett lag. Då försvinner trovärdigheten.

– Eller att man ska värva sju-åtta nya amerikanskor. Är det verkligen rätt väg att gå. Jag tror inte det.

Ett annat område som Leif Widegren vill se en förändring på, inte bara inom ÖDFF, är ledarsidan. Där önskar han att något radikalt händer.

– Det är för få kvinnor som jobbar inom damidrotten. Det är alltid män som ska styra, som ska bestämma, som vill vara duktiga.

– Så här var det redan på 1980-talet i Ope dam, men då sa man att om tio år kommer det att vara annorlunda. 1990 kom och ingenting hände. Nu har vi 2017 och situationen är likadan. Det är beklagligt.

Du var själv tränare för Östersunds DFF när ni pratade om att nå allsvenskan. Du sa flera gånger att det behövdes så lite för att gå upp...

– Ja, så var det. Marginalerna är fortfarande små. Vi tog fyra poäng av Växjö, som i år gick upp i damallsvenskan. Vi gjorde allt vi kunde, men det hade behövts en eller två spelare till.

– Men på sikt går det inte att jobba som ÖDFF gör. Det behövs en egen ungdomsverksamhet, men också fler som engagerar sig. Det är för få som drar lasset, menar Leif.

Han avslutar med att sammanfatta hur han ser på den nu 13-åriga satsningen i ÖDFF:

– De försökte, de ville och de satsade – men de kunde inte.

Läs också:

Östersunds DFF ville bli som Östersunds FK – nu kan klubben vara på väg mot sitt slut

ÖDFF-målvakten om framtiden: "Jag tycker att man bör lägga satsningen hos IFK"