Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Bergsten

Den 15 januari 2014 lämnade Leif Bergsten oss. Han har varit en otrolig pappa som alltid funnits för oss dag som natt, år efter år – saknaden är enorm.

Vår pappa, Leif, föddes i Juktån några mil utanför Storuman 20 maj 1947. Han hade två äldre syskon, Kurt och Ulla-Britt och en yngre syster Eva-Lisa. När Leif var runt 15 år började han följa sin pappa till skogen för att jobba – detta blev hans kall i livet.

Skogen har ständigt varit av stor betydelse för Leif både som person och som yrkesman. Redan som 18-åring köpte han sin första skogsmaskin och startade ett eget företag.

På senare delen av 60-talet flyttade familjen till Jämtland och den lilla byn Skucku, där fortsatte arbetet i skogen.

På en dans i Storuman 1972 mötte han Helena, de blev ett par och flyttade till Umeå tillsammans. Ett år senare fick de sin första son Mathias. När Mathias fyllde ett år, vände de kosan mot Jämtland och bosatte sig omväxlande i Skucku och Svenstavik och fick senare sin andra son, Mats. Leif och Helena gick skilda vägar i slutet på 80-talet. Då bosatte sig Leif på heltid i gamla Konsum i Skucku.

Leif arbetade många år i skogen som egen företagare både på hemmaplan, ute i Sverige och även i Ryssland.

Då han avslutade sitt arbete i Ryssland i slutet på 90-talet startade hans sjukdomsbana. Hans njurar började lägga av men han fick så småningom en ny njure och trodde sig vara frisk, men då fick han diagnosen Parkinsons sjukdom. Detta fixade han att leva med under många år men då han i början av december 2013 fick en infektion orkade inte kroppen med längre, trots att han kämpade tappert. Den 15 januari 2014 somnade pappa in, lugnt och stilla.

Behövde vi minsta tips om att meka eller skruva bilar, var det pappa vi ringde. Behövde vi skjuts eller hämtning, var det pappa vi ringde. Ja, vad vi än undrade över, stora som små frågor, fanns pappa alltid där och hjälpte oss. Som pappa var Leif en man med stort hjärta och han har alltid varit vår stora trygghet.

Pappa lämnar ett stort tomrum efter sig och saknaden är obeskrivlig.

Sönerna Mathias och Mats Rönnholm