Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legionellabakterier på äldreboende

Efter att vattenprover tagits på ett äldreboende i Strömsunds kommun har det konstaterats legionellabakterier i kranvattnet.

Händelsen har anmält till Arbetsmiljöverket.

Enligt anmälan togs vattenproverna i slutet av maj, resultatet som visade på bakterierna kom inte förrän 22 juli, då vidtogs åtgärder.

Enligt ansvarig för äldreboendet ska fastighetsägaren ha höjt temperaturen i varmvattenberedarna men fram till att vattnet återigen kontrollerats används det inte. Inga duschar får användas, de vidtas också försiktighet vid disk och tvätt.

Det har kontrollerats med smittskydd och läkare vid en hälsocentral att de inte haft några fall av legionärssjuka.

Legionellabakterier förekommer naturligt i sjöar och vattendrag i mycket låga koncentrationer. Därför kan det finnas i distributionsnätet för vatten och i andra vattensystem. Bakterien kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber.

Hög risk för att legionellabakterier växer till är det om vattenomsättningen är låg, vattnet syrerikt och temperaturen mellan 20 och 45°C. För att förhindra att bakterierna växter till är drift och underhåll av vattensystem viktiga.