Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legendarisk Harvardlärare om mod

Färre och färre vågar säga ifrån och visa civilkurage.

Men de som fortfarande gör det får ett rikare liv.

Det hävdar doktor Brian Palmer, årets föreläsare vid Harvarduniversitetet 2002.

Elever från Vittragymnasiet fyllde Ridhuset, den största föreläsningssalen på Campus, på fredagen.

De var där för att lyssna på doktor Brian Palmer som föreläste om civilkurage och att som enskild person våga eller vilja ta ställning.

Innan föreläsningen berättade han för Länstidningen om sina tankar kring civilkurage och personligt mod.

Som ofta var det bättre förr.

– Vi har inga riktigt bra metoder att mäta civilkurage. Men det vi ser är att det har minskat lite grann. Delvis på grund av att folk har flyttat in i storstäder och därigenom blivit mer stressade. Och delvis genom att folk fått tidsbrist, säger Brian Palmer.

Men det finns lysande undantag. Exempel på människor som vågade när andra vek ner sig. Och ibland fick betala det högsta priset för sitt engagemang.

– Ett exempel är den 25-åriga kvinnliga ryska journalisten Anastasia Babarova. Hon vågade skriva om nynazistiska grupper i Ryssland och blev senare mördad, säger Brian Palmer.

I början av 2000-talet var Brian Palmer anställd på det prestigefyllda Harvarduniversitetet i nordöstra USA. Hans kurs i personligt ställningstagande blev snabbt en av universitetets mest populära fristående kurser. 2002 utsågs han till Harvards bäste föreläsare.

– Jag vill att alla ska ta sig en funderare över vilka risker just de är beredda att ta i krissituationer, säger han.

Genom historien har det i varje generation funnits ett par individer som utmärkt sig för sitt sociala patos och civilkurage. Mahatma Gandhi i frigörelsens Indien, Martin Luther King Jr i medborgarrättsrörelsens USA och svenske Raoul Wallenberg som räddade judar i nazi-Tyskland som exempel.

Brian Palmer har upptäckt att vissa personliga egenskaper är återkommande hos människor som visar prov på civilkurage.

– De har ofta en stark övertygelse som driver dem. Det kan handla om antingen en religiös eller en sekulär övertygelse. Sedan så kommer de ofta från en uppfostran och bakgrund utan hård lydnad, säger han.

Att våga ta ställning och hjälpa andra gör också att vi själva mår bättre hävdar Brian Palmer.

– Om man upptäcker att man har mod och sedan visar det så är det mycket tillfredställande, säger han.

Men långt ifrån alla människor har modet eller viljan att ta ställning mot en upplevd orättvisa. Fortfarande är skolor och arbetsplatser fyllda med tysta medlöpare som inte säger ifrån när de ser mobbing.

• Varför saknar en del människor civilkurage?

– Det kan bero på att de bedömer att situationen medför en risk för dem själva som de inte är beredda att ta. Men det kan också vara en brist på träning och erfarenhet inför den konflikt som dyker upp.