Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningen saknar politisk kraft

Annons

Landstingets problem är att den helt saknar en ekonomisk kultur. Därför når vi inte de ekonomiska målen.

Först den dag vi infört en sådan kultur kan vi få ordning och reda och en långsiktig ekonomi i landstinget. Till dess kan vi fortsätta och käbbla om budgetposter hit och dit. Vi når ändå liten framgång.

I dag är den ekonomiska efterlevnaden och styrningen inom landstinget undermålig. Jag har nyligen blivit invald som ersättare i landstingsstyrelsen. Därigenom har jag fått insyn i hur landstinget verkligen drivs framförallt ekonomiskt.

Vi står inför många utmaningar i Landstinget. Det gäller att skapa en bättre effektivitet för att få ordning på ekonomin. Men vad gör man när vi möts av ledare som redovisar underskott i såväl utfall som prognos. Jag blir förundrad över hur det utvecklats till en rättighet att redovisa underskottet i verksamheterna. När jag ställer frågan om vilka åtgärder som kommer att vidtas säger en av ledarna, vi har ju ännu inte genomfört föregående års åtgärder. Hur skall vi då få ordning på landstingets ekonomi.

Lägg därtill att ledande politiker i såväl (S), (MP) som (V) tycker att vi skall ha en bra sjukvård och det får kosta. Visst ska vi ha en bra sjukvård, men vi måste också hålla oss inom våra ekonomiska ramar. Och vad sänder deras uttalanden för signaler till medarbetarna ute i landstingsorganisationen ?

Landstinget måste skapa en ekonomisk kultur som genomsyrar hela organisationen från politiker och ledare till medarbetarna ute i verksamheten. Det måste vara en plikt att hålla upprättade ekonomiska planer. Lyckas vi inte med detta kommer landstinget att gå under.

Landstinget har nu fått en ny landstingsdirektör som många har stora förväntningar på då han har läkarbakgrund och kan bli bryggan mellan politiker och tjänstemän. Han kan prata läkarspråk och övertyga dem om möjligheterna att vidta åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Att det finns stora brister i den ekonomiska styrningen är något den nya landstingsdirektören behöver ta tag i. Det gäller att öka förståelsen för de ekonomiska sambanden. En ny ekonomisk kultur behöver skapas.

Den insyn jag fått gör mig ännu mer övertygad om att Socialdemokraterna med sina stödpartier saknar politisk kraft att få ordning på landstingets ekonomi. Det krävs en helt annan konstellation om vi skall kunna rädda landstingets ekonomi. Det måste vidtas ett antal åtgärder som det idag saknas förståelse för i landstingets politiska majoritet.

Ulf Edström (C) Landstingsledamot och ersättare i landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel