Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningen bakom landstingets kris

Den dåliga ekonomi, de alltför långa vårdköerna och den idéfattiga personalpolitik som präglar vårt landsting måste nu betraktas som en kronisk åkomma med hänsyn till den tid som detta pågått. Den lättfunna diagnosen till åkomman är en landstingsledning vars politiska majoritet alltför länge har utgjorts av S, V och Mp. En ledning som vägrar inse att det behövs mer genomtänkta och långsiktiga åtgärder än stafettläkar-, anställnings- och köpstopp för att få ordning på ekonomi och verksamhet och som vägrar att ta till sig recept på andra åtgärder. Medborgarna är säkert kloka nog att inse att olika tokstopp enbart är försök att skyla över bristen på verkligt ledarskap.

Det går som regel illa för patienter som vägrar ta den medicin som skrivs ut. Den förre landstingsdirektören, som ju också var läkare, fick inte gehör för sina recept utan blev utbytt mot en ny läkare som vi ännu inte vet vad han har i receptblocket. Man kan undra över det kloka i att kvalificerade och yrkeskickliga läkare används till att administrera verksamheten.

Efter en revision redan 1998 föreslogs bland annat att läkarna på sjukhuset skulle schemaläggas till klockan 21 – inte bara tjänstgöra kontorstid kl 08 till 17 och i övrigt arbeta på dyr och välbetald jourtid (i stort sett all annan sjukvårdspersonal går på schema). Förslagen från revisionen upprepades 2000, 2006 och så sent som 2011. Inget har hittills hänt och åtgärder från den politiska ledningen har i detta avseende och i mångt annat uteblivit. En overksamhet som revisorerna har noterat och kommenterat med "Ur ett politiskt perspektiv har chefsrollen delegerats till landstingsdirektören. Det ansvar som åvilar landstingsstyrelsen utövas därmed på ett otydligt sätt".

Köerna till besök och operation på sjukhuset är ytterligare tecken på hur illa landstinget sköts. Av den kömiljard som regeringen avsatt till landstingen som premie för att korta köerna har vårt landsting 2012 kvalificerat sig för 2,9 miljoner kronor, medan Halland och Norrbotten fått 67,9 resp. 50,3 miljoner. Det ser inte bättre ut för 2013!

I en debattartikel i LT tidigare i år  framförde jag bland annat förslag om att slå samman samtliga 5 hälsocentraler i centrala Östersund som ett väsentligt steg att komma tillrätta med stafettläkarproblemet med mera. Mina förslag beräknade jag kan ge åtminstone 50 till 70 miljoner kronor att användas på ett klokare sätt eller bidra till ett minskat ekonomiskt underskott i verksamheten.

Min förhoppning är att länsborna i nästa års val ger oss i Folkpartiet förtroendet att bidra till en politisk ledning av regionen/landstinget som bättre tar till vara länets resurser och skattepengar. Vi vet att vi kan leva upp till ett sådant förtroende.

Lennart Ledin (FP) F d Revisionsdirektör i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel