Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledin: Rätan kommer alltid betyda någonting speciellt för mig

Tomas Ledin beskriver själv lördagens spelning som ”emotionell”.

– Rätan kommer alltid betyda någonting speciellt för mig, säger han till LT.

Tomas Ledin föddes på Östersunds BB 1952 och spenderade sex av sina första levnadsår i Rätan innan familjen flyttad till Sandviken. I media beskrivs han ofta som ”Sandvikensonen”, men Tomas själv ser sig som jämte.

– Jag ser mig själv som en riktig surjämte och norrlänning. Det är ju här jag har mina rötter, säger han.

Ett av Tomas Ledins starkaste minnen från bygden är riktigt typiskt jämtländskt – skidturer på fjället.

– Jag minns vårvintrarna när vi var i Vemdalsskalet och pappa drog mig efter sig i en pulka. Jag brukade ligga där, titta på mot himlen och mysa, säger han.

Och viss inspiration till sina låttexter har Tomas Ledin fått från Rätan och övriga Jämtland.

– Det är väl ingen låt som direkt handlar om Rätan. Men jag tror att det norrländska lugnet jag bär på präglat några texter, ”Blå, blå känslor” är ett sådan exempel.

Sedan Tomas Ledin flyttade från Rätan i slutet av 1950-talet har han besökt bygden många gånger. Ett par gånger per år blir det ett stopp i byn.

– När vi åker till Åre stannar jag alltid på OKQ8 i Rätan för att tanka, berättar han.

Just nu arbetar Tomas Ledin med nya låtar, och längre fram i höst kan det komma att bli en turné – men om det i så fall blir något stopp i Jämtland är ännu oklart.