Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leder i fjällen behöver rustas upp för 100-tals miljoner

Lederna i fjällen behöver rustas upp för drygt 100 miljoner kronor och anslaget för underhållet av dem behöver öka med drygt 10-15 miljoner per år.

Det har naturvårdsverket kommit fram till i en nulägesbeskrivning av det statliga ledsystemet i fjällen.

Slutsatsen är att de bidrag som ges idag inte räcker till för att förvalta ledsystemet i dess nuvarande omfattning.

Stora delar av ledsystemet lider enligt Naturvårdsverket av en underhållsskuld och behöver rustas upp. Fler broar behöver förbättras eller bytas ut, liksom flertalet rastskydd, spänger, ledmarkeringar och vägvisare.

Lederna är pulsådror för friluftlivet i fjällen och fjällsäkerheten. De ses också som en viktig resurs för den framväxande näringsgrenen naturturism.

Länsstyrelserna ansvarar för planering och samordning för ledsystemet, samt skötsel och underhåll.

För jämtlands del bedöms lederna vara i bra skick i Frostviksfjällen – Hotagsfjällen - Skäcker-, Sösjö- och Offerdalsfjällen. På vissa leder i området är dock vintermarkeringen dålig. Vägvisnings- och informationsskyltar är gamla och svårlästa på många platser.

Beträffande Snasahögarna – Sylarna – Helags – Vålådalen – Oviksfjällen så har området ett omfattande ledsystem i varierande skick. Kring Storulvån finns stora problem med slitage. Många broar är gamla och behöver rustas upp eller bytas ut. Inom en femårsperiod behöver i stort sett I stort sett samtliga rastskydd bytas ut.

Även området Ljungdalen – Funäsfjällen – Rogen – har ett omfattande ledsystem i varierande skick. Flertalet av rastskydden är mycket slitna och behöver bytas ut även där.