Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vulkan

Annons

Han sa inte att Islands kris är som att rida en vulkan. Men Islands EU-ambassadör Stefan Haukur Johannisson jämförde ändå krisen med hur han i sin uppväxt 1973 upplevde vulkanutbrottet på Västmannaöarna.

Då fick man evakuera på grund av en naturkatastrof. I dag är Islands kris människotillverkad. Men behovet av stöd från de nordiska broderländerna är inte mindre i dag än då fabrikstillverkade hus fick ersätta dem som vulkanen förstörde.

Inga beslut är tagna. Men valet 25 april blir väldigt viktigt. Och sannolikheten är stor för att Island bestämmer sig för att ansöka om fullt EU-medlemskap rätt snart, en linje som de isländska socialdemokraterna tidigare tillsammans med facken, varit ensamma om.

Valresultatet lär bli avgörande. Borgerligheten är fortfarande splittrad och framförallt i fiskenäringen är skepsisen fortfarande stor. Den gröna vänstern som nu leder expeditionsministären tillsammans med sossarna gillar inte heller EU-medlemskapet.

Men många länder har blivit EU-medlemmar efter djupa kriser. Det islänningarna mest önskar sig är skyddet av euron. Den isländska kronan är världens minsta valutaområde, och den är nu väldigt skadskjuten efter finanskrisen. Och alternativet att ta skydd av den norska kronan tycks inte bli möjligt.

Euron förutsätter ett EU-medlemskap. En folkomröstning anses också krävas. Om den ska föregå inlämnandet av en ansökan eller om den ska baseras på resultatet av EU-förhandlingarna är en sak som nu också diskuteras på Island.      

Mer läsning

Annons