Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka stora bidragsgivare har dagens ”nya” moderater?

/

Ytterligare två Stockholmsmoderater har avgått i spåren på försöken att genom köpta medlemmar påverka de interna Moderata provvalen.

Annons

En inblandad riksdagsman väljer att sitta kvar för att utröna vilket stöd han har kvar bland medlemmarna. Detta lär välkomnas som manna från himlen av Stockholms pressade Socialdemokrater. Men det finns större problem att peka på i Moderaternas förhållande till väljarna.

De utlovar större öppenhet, senast på onsdagens DN-debatt. Men DN:s liberala ledarsida pekar dagen efter på att justitieminister Beatrice Ask samma dag meddelat att det inte blir någon lagreglering av hur partierna och deras kandidater i val, ska redovisa de pengar de tar emot – och av vem.

Hennes motivering är valhemligheten. Men, som DN skriver, mot den står risken för att kapitalstarka grupper köper individer eller partier. En tidigare statlig utredning förordade därför en gräns vid 20000 kronor per bidrag. Det har inte blivit lag ännu. Men alla partier utom Moderaterna och Kristdemokraterna har valt att ansluta sig till den.

Socialdemokraterna har alltid kritiserats från borgerligt håll för att de fått stöd från den fackliga rörelsen. Men det stödet är ingen hemlighet. Det genomförs öppet och i demokratisk ordning. De har öppet levt i symbios ända sen fack och parti bildades vid 1800-talets slut. Utan den ena parten står den andra sig slätt.

Det är ingen hemlighet att framförallt Moderaterna under samma tid levt i symbios med vad som i varje fall förr kallades storfinansen. Att den fortfarande står för en högerpolitik är ingen hemlighet. Att Svenskt Näringsliv nu kritiserar statsminister Reinfeldts Moderater från höger, verkar mer vara ett sätt att stärka den i grunden tvivelaktiga bilden av Moderaterna som ett mittenparti. Väljarna förtjänar att få veta vilka de stora bidragsgivarna är till dagens Moderater.

Annons