Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidgad vinstvarning

/

Annons

Allt tal om att privatiseringar i vård, skola och omsorg ska ge effektivitetsvinster är nu borta i riksdebatten.

Nu motiveras konkurrensutsättning med valfrihetens värde. Att multisjuka hamnar längre bak i kön än tidigare bortser man ifrån. Liksom att segregationen i skolorna ökar. Valfrihet även för den som inte kan välja är att välja företag. Som om inte innehållet i vården är det viktiga.

Debatten har ändå gått in i ett nytt skede nu när ett vårdföretag som Carema avslöjats med brallorna nere. Nu när privatiseringen inte längre är teori, vet medborgarna mer om vilka konsekvenser vinsten som drivkraft kan ge. När det står klart för de flesta att de riskkapitalbolag som gör vinst på våra skattepengar dessutom ser till att ingen skatt betalas på vinsterna, så ser de flesta att det har gått för långt.

I detta läge visar den Moderatledda regeringen sin politiska fingerfärdighet. Nu ska man ta itu med problemen. De som sossarna pekat på i åratal. Först ska man utreda om det finns några skillnader mellan offentlig och privat vård. Just avsaknaden av varje form av utvärdering av privatiseringarna var ju något SNS-rapporten i höstas pekade på när man samtidigt konstaterade att inga tecken fanns på att den blev effektivare efter privatisering.

Justitiedepartementet ska se om inte meddelarskyddet kan göras lika starkt som i offentlig sektor. Ett självklart krav för att minska missförhållanden som drabbar patienter, vårdtagare och elever. Lägg till detta att skattereglerna för riskkapitalbolagen ska ses över. Den avancerade skatteplanering som är branschens kännetecken ska få ett slut. I varje fall när det handlar om vinster tagna ur offentliga medel.

Därutöver ska antalet oanmälda inspektioner bli fler. Och vi har ett program som säger att det är kvaliteten som är det avgörande, inte driftsformen. Det är precis vad sossarna hävdat sen länge. Och vi får ett läge där det ser ut som om Moderater och Socialdemokrater vill samma sak.

Är det så? Det tror jag inte. Inte minst den nye partiledaren Håkan Juholt vill något annat. Men han drar inte riktigt konsekvensen av det han säger. I varje fall blir det svårt för väljarna att förstå varför de ska byta från höger till vänster i ett läge där de nya Moderaterna visserligen under trycket av Caremaskandal och en frispråkig SNS-rapport till sist lägger sig där sossarna befunnit sig länge.

Ingen kommer nämligen att ställa de frågor sossarna får om vinstgränser och regelsystem till Moderaterna. Så mycket tydligare skillnaden skulle bli om sossarna i stället sa att vinsterna i vården ska stanna i vården. Punkt. De gränsdragningsproblem som kan uppstå får lösas allt eftersom. Går det inte så får väl det hela återtas i offentlig regi. Skattebetalarna står ändå för notan.

Annons