Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har ett vägval att göra

/
  • ”17 miljarder till dem som inte jobbar”. Så föraktfullt sammanfattade statsminister Reinfeldt oppositionens satsningar på de sjuka och arbetslösa.

Mina tankar vid de rödgrönas presskonferens i går gick snabbt tillbaka till augusti 1994.

Annons

Också då befann sig Sverige i massarbetslöshet under en borgerlig regering. När Socialdemokraterna la fram sitt valmanifest, med finansministerkandidaten Göran Persson i spetsen, var det som om arbetarrörelsen omedelbart tog över regeringsmakten. Medieintresset var som nu både enormt och välförtjänt. De borgerliga övergick snabbt till oppositionsrollen.

Det är på gott och ont, men det är bra att de rödgrönas program presenteras redan nu så att det hinner spridas.

Regeringen Reinfeldt är inte fullt så sönderregerad som regeringen Bildt var den gången. Nu lär debatten mer handla om vilka politiska vägval som ska göras än om akut krisbekämpning. Men det finns en viktig likhet i deras sätt att tänka. På samma sätt som då framställer de borgerliga det som om det bara finns en politisk väg. Då hette det den enda vägens politik. Nu säger firma Reinfeldt och Borg att det rödgröna vägvalet kommer att innebära höjt inflationstryck, höjda räntor och högre arbetslöshet. Ett alternativ som innebär att bördorna delas rättvisare finns inte i Moderaternas tankevärld.

I stället fortsätter man att dra en gräns mellan den som jobbar och den som inte gör det. Som om det inte i många fall är samma människor. Den som blir sjuk har ju i de allra flesta fall arbetat fram till sjukdomen bröt ut. Det är ju därför återupprättanden av en bra sjukförsäkring är så viktig.

Detsamma gäller den som blir arbetslös. Ingen väljer ju arbetslöshet. Vare sig med dagens, gårdagens eller morgondagens regler. Skillnaden är att en rödgrön valseger ger den enskilde tid för omställning utan raserad privatekonomi. Denna satsning kallar statsminister Fredrik Reinfeldt, tillika partiledare för Moderaterna ”17 miljarder till dem som inte jobbar”. Det var så han sammanfattade de rödgrönas förslag på den presskonferens där han och Anders Borg på måndagen kommenterade den rödgröna oppositionens gemensamma budgetförslag.

Nu verkar tillräckligt många jämföra de borgerligas retorik med vad de visat i resultat. Det talar för rödgrön valseger.

Annons