Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkligheten väntar på sig

/

Annons

Det går trögt för socialdemokratin. Det tidigare smått overkliga övertaget i opinionen är nästan helt utraderat. Och nu, rapporterar Aftonbladet, sviker även de egna partikamraterna Mona Sahlin. Sviker? När blev en moderat som kritiserar Fredrik Reinfeldt någonsin en svikare? När blev kritik synonymt med svek?

Mona Sahlin har gjort två större misstag: dels den famösa presskonferensen tillsammans med miljöpartiet där vänsterpartiet sidsteppades, dels petningen av Pär Nuder. Två misstag på två år.

Hur många gånger har regeringen klantat sig under mandatperioden? Åtta dagar efter intåget i Rosenbad avgick handelsminister Maria Borelius efter avslöjanden om svarta barnflickor och obetald tv-licens. Två dagar senare fick även Cecilia Stegö Chilo, SVT:s högsta ansvariga, gå på grund av ett 16-årigt licensskolk. Och då har vi inte ens nämnt det politiska debaclet ... A-kassan, sjukförsäkringen, gigantiska skattesänkningar reserverade de mest välbärgade, minskade statsbidrag till kommuner och landsting.

Det finns en enkel regel i den mediala dramaturgin: går det bra för det ena lägret måste det per definition gå dåligt för den andra sidan. Således är nu tidningar fyllda med berättelser om ”Sveket mot Mona” och påstådda ”Mosa Mona”-kampanjer. Huruvida det är sant eller inte spelar mindre roll. Mona Sahlin är på väg utför – ända tills det vänder! Den här kvällstidningsdramaturgin är lika förutsägbar som intetsägande.

När vi går in i valåret riskerar Sverige att plågas av rekordarbetslöshet och stora underskott. Då kan Fredrik Reinfeldt bli ställd inför valet att antingen skära i välfärden eller höja skatterna.

Då kommer verkligheten att åter träda in som den givna referenspunkten. Då kommer politik åter att vara viktigare än svartvita personporträtt. Jag längtar till 2010!

Annons