Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värt att fira

Annons

Redan i maj för 20 år sen införde Ungern resefrihet för sina egna medborgare. I juni det året klippte Ungerns och Österrikes utrikesministrar ett symboliskt hål i taggtråden mellan länderna. Muren skulle bort. Frågan var hur det skulle gå till. Hur skulle Sovjet reagera?

För exakt 20 år sen gick man vidare. Vid det som kallades en paneuropeisk picknick, organiserad av oppositionella ungrare som ville tänja på gränserna, tog flera hundra östtyskar chansen att fly till väst. Vakterna lät det ske. Om det var ett test från den ungerska ledningen så var det ett äventyrligt sådant. För vakterna var inte informerade. Men de valde att inte skjuta.

Tionde september 1989 öppnade Ungern muren helt. Och tredje november föll den även i själva det delade Berlin. Det var förstås väldigt överraskande även om utvecklingen sedan 80-talets mitt pekade i rätt riktning. Det går att förstå att medborgarna i ungerska Sopron vid denna gräns, just i dag, firar det hela med en allmän minnes- picknick på stadens torg.

Väl så viktigt för Sverige, i alla fall sett på lång sikt, är det minne som nu firas i västerbottniska Sävar. Där spelades i går slaget mellan Ryssland och Sverige för 200 år sen upp på nytt av något som heter ”föreningen för interaktiv historia. Sverige förlorade.

I dag för exakt 200 år sedan vann Sverige i stället slaget i Ratan, vid kusten bara några kilometer från Sävar. Det räddade nog norra Sverige från att likt Finland hamna under tsaren. Sen dess har kriget inte nått svenskt territorium. Det är onekligen värt att fira.

Mer läsning

Annons