Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänner på rätt ställen

/

Annons

Hoten mot Terminologicentrum och Medelhavsinstituten har lett till en av de kraftigaste proteststormarna på länge i detta land. Åtminstone om man mäter stormstyrkan i graden av inflytande och makt hos dem som protesterar.

Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund varnar för den ”kolossala skada” som besparingarna på Terminologicentrum skulle göra. Han får stöd av samtliga ledamöter i svenska akademien i en (självklart) välformulerad debattartikel i DN. Samma tidnings tyngsta kulturskribent Maria Schottenius undrar vad det är för ”vandaler i regeringskansliet” som vill lägga ner Medelhavsinstituten i Istanbul, Aten och Rom.

Inom loppet av några veckor har de tvingat politikerna till reträtt. Utbildningsdepartementet ska snabbutreda effekterna av besparingen. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) har kallats till utbildningsutskottet för att förklara sig.

Annat var det när den förra regeringen lade ner Arbetslivsinstitutet. En nedläggning som slog sönder svensk arbetslivsforskning inom loppet av ett halvår.

Samma öde mötte Glesbygdsverket. Båda nedläggningarna var ideologiskt motiverade. Ingen av dem ledde till proteststormar på kultur- och ledarsidorna. Tvärtom. Skrotningen av Arbetslivsinstitutet blev ivrigt påhejad av borgerliga ledarsidor som ansåg att institutet sysslat med ”politiskt korrekt ideologiproduktion”. Glesbygdsverkets nedläggning välkomnades också eftersom myndigheten ansågs ha blivit ”glesbygdens egen lobbyorganisation”.

Jag säger inte att det är rätt och riktigt att lägga ner ett forskningsinstitut vid medelhavet bara för sakens skull. Inte heller att ett centrum som tar fram svenska facktermer är värdelöst, även om det är svårt att se varför en sådan verksamhet inte kan finansieras genom att branscher och myndigheter som har nytta av den köper deras tjänster. Men det är fascinerande att se vad samhällets yppersta elit kan åstadkomma när de bestämmer sig för att ryta ifrån.

Annons