Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valupptakt i sosserian

/

Annons

För första gången har Socialdemokraterna valt att göra sin valstrategi offentlig. Fast det är inte så dramatiskt som det låter. Det är inga statshemligheter som sossarna presenterar på sin hemsida (sap.se). Snarare en del snömos och jag läser som exempel under punkten Budskapsdriven valrörelse: ”Rätt budskap, rätt illustration, rätt kommunikatör till rätt målgrupp”. Jag skickar det där till krypteringsavdelningen som hoppas kunna återkomma med svar inom tre–fyra dagar.

För övrigt lovar sossarna att kampanja tills ”vallokalerna stänger”. Jaså, ingen Mallorcaresa inbokad i slutet av valrörelsen?

om vi lägger plattityderna och konsultprosan åt sidan och i stället tittar på de konkreta saker som Socialdemokraterna planerar för valrörelsen så ser vi att partiet bland annat kommer att genomföra en omfattande telefon- och dörrknackningskampanj. Bra!

Vi kommer aldrig förbi det enkla faktum att riktiga möten mellan människor – hit räknas inte chattsidor och webbkameror – är en överlägsen metod för att bygga förtroende och skapa förståelse. Obama gjorde det, norska Arbeiderpartiet likaså. Man drog ut i bostadsområden och på arbetsplatser och man diskuterade. Flashiga hemsidor och annat digitalt lull-lull i all ära, grunden för moderna valrörelser tycks ändock vara något så omodernt som fysiska möten. Med tanke på att vi lever i en tid där vi snart förväntas kunna ”prata” med våra kylskåp genom mobiltelefonen är detta en glädjande insikt.

Två tips för den som vill förkovra sig i valkampanjer.

• Håkan A Bengtssons klassiska valreportage från -94, ”Mona Sahlin tur och retur”. Öppet, närgånget, utan dold agenda och med en massa spännande paralleller till nästa års val. Som titeln implicerar kretsar handlingen kring Mona Sahlin. Då, för snart 15 år sedan, var hon socialdemokratins klarast lysande stjärna och hon mönstrades stenhårt i valrörelsen. I kulisserna rör sig Bo Krogvig, valgeneralen som nu fått uppdraget att återupprepa -94 års succéval.

• ”Valet av Obama”. Under 18 månader följde två dokumentärfilmare Barack Obama, från tillkännagivandet av hans presidentkandidatur till den elektriska segernatten den femte november 2008. Med en enkel handkamera förevigades historien.

Mer läsning

Annons