Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad betyder ”vikande efterfrågan”?

/

Bakom kulisserna fortsätter kampen för att rädda Frösö LVM-hem från avveckling.

Annons

I ett brev till folkhälsominister Maria Larsson frågar länets socialdemokratiska riksdagsledamot Berit Andnor hur hon ser på nedläggningsbeslutet. När man läser ministerns svar stärks man inte direkt i uppfattningen att regeringen tar frågan på allvar. Efter en sedvanlig dos av byråkratiskt snömos förklarar Larsson att hon har fullt förtroende för Statens institutionsstyrelses, SiS, prioriteringar och dessutom har ju finanskrisen tvingat samtliga myndigheter att se över sin ekonomiska kostym. ”Myndigheten lyder också under det generella kravet på att myndigheters verksamheter ska bedrivas effektivt och att de ska hushålla väl med statens medel. Mot bakgrund av vikande efterfrågan på LVM-vård har det uppstått ett överskott på platser vid SiS LVM-hem”.

”Hushålla väl med statens medel” – det får bli dagens visdomsord!

Någon vidare analys om anledningen till den ”vikande efterfrågan” görs inte. Nej, förstås inte, det skulle nämligen bli en pikant redogörelse för hur regeringen prioriterat gigantiska skattesänkningar framför stöd till kommuner och landsting i krisens spår.

Frösö LVM-hem ska läggas ner, inte beroende på att antalet narkomaner har minskat utan för att regeringen radikalt minskat statskassans storlek. I år finns därför inget utrymme för extra statsbidrag till kommunerna – därav den ”vikande efterfrågan” på LVM-vård.

En nedlagd missbruksvård på Frösön vore det hittills tydligaste exemplet på regeringens stenhårda klasspolitik.

 

Mer läsning

Annons