Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uttal, respekt och nationalism

Sverige fick första juli en språklag som utnämnde svenska språket till huvudspråk i Sverige och officiellt språk i internationella sammanhang.

Annons

Riktigt varför lagen skulle behövas är svårt att säga. Det handlar nog inte minst om våra folkvaldas önskan att göra avtryck genom lagstiftning. Men den gör som många lagar sannolikt heller ingen skada. Och visst finns det alltför många exempel på hur speciellt det engelska språket tillåts ta över i onödan.

Sålunda har jag bara en enda gång på nyheterna hört det holländska företaget Spyker uttalas som Spejker. Rimligare vore att på svenska säga Spyker som det låter på svenska. Istället uttalar alla det på engelska som Spajker. Men inte heller det är förstås orimligt med tanke på att det nya företag som bildas heter Saab Spyker Automotives, med ett riktigt engelskt ord på slutet.

Fast nog vore det mer respektfullt att uttala det som Spejker. Och ägaren Viktor Muller behöver inget tyskt ü för att uttalas med ett u som liknar y, för u i holländska uttalas y. Det är lite som med Telia Sonera. Det är väl i Sverige bara Socialdemokraten Thomas Östros som, med många somrar i finskspråkiga Tornedalen, respektfullt betonar Sonera på finskt vis på första stavelsen.

I helgen fick jag därtill kritik för att jag skrev Timosjenko just så. Tymosjenko bör det stavas på ukrainska, sa brevskrivaren som ogillar min hållning till ukrainsk nationalism. Brevskrivarens eget namn bör innehålla två y istället för två i, som vore det naturliga om namnet varit ryskt, ansåg han. Fast också det blir märkligt med tanke på att uttalet inte alls liknar ett svenskt y, utan snarare ett svenskt i. Nationalister vill gärna odla sin egen särart också med hjälp av stavningen. På så vis kan språk bli slagträn i nationalismens träsk. Se bara på hur serbokroatiskan i nationalismens namn knappt anses finnas längre trots att det handlar om varianter av samma språk, som dock lär utvecklas i separat riktning ju mer uppdelat befolkningen i de nya länderna lever. Leve serbokroatiskan.

Annons