Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utdaterade makthavare

Annons

Att lagstiftningen inte har hängt med i internets utveckling är ingen nyhet. Grova personpåhopp, inte sällan ogrundade eller överdrivna, är numera aldrig längre bort än ett par musklick. Men vadå, finns det inte viktigare saker att ödsla energi på än någon äcklig våldtäktsman som har fått sitt namn, ansikte och personnummer publicerat på internet? Okej, vi tar ett annat exempel som kanske är lite lättare att relatera till: på en blogg kallas en 14-årig tjej för ”hora” och påstås ha ”knullat med halva skolan”. Hur kul är den?

Internet har öppnat nya möjligheter för mobbning och förtalskampanjer. De vederstyggliga kommentarerna har överförts till digital form medan lagstiftningen fortfarande befinner sig i den analoga världen. Det här är ett problem, inte bara för dem som direkt drabbas utan för anhöriga. Det är svårt att föreställa sig graden av maktlöshet man skulle känna som förälder om man visste att ens barn blev smutskastat på någon hemsida. Vem kan jag ringa för att få bort smörjan? Vem kan jag ställa till svars?

”Det finns mycket små möjligheter att med hjälp av pul (personuppgiftslagen; min anmärkning) förhindra övergrepp mellan enskilda på Internet. Många skriver de mest förfärliga saker”, påpekar Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund (DN, 13/3). Gräslunds förslag för att stävja kränkningarna är en ”generell straffsanktionerad bestämmelse som skydd mot grova kränkningar av den personliga integriteten”. Ja, här behövs verkligen en kraftansträngning.

Problemet handlar dock inte bara om att vi har en personuppgiftslag med anor från 80-talet. I den här frågan är våra medelålders makthavare hopplöst utdaterade.

Annons