Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydlighet är vad som nu krävs

/
  • Mona Sahlin kunde räkna in nära tusen åhörare när hon höll tal på torget i Västerås i lördags i samband med socialdemokraternas kommunala framtidsdagar. Foto. Scanpix

Annons

Det finns på borgerligt håll en ständig önskan att Mona Sahlin ska dra socialdemokratin högerut. De anser det vara nödvändigt och stå i samklang med verkligheten. Men är det något den borgerliga regeringen visat så är det att deras väg inte var någon genväg till fler jobb och bättre levnadsvillkor. För socialdemokraterna gäller det att visa att socialdemokratin verkligen står för ett tydligt alternativ till de borgerligas politik. Det var också vad Mona Sahlin försökte visa på sossarnas framtidsdagar i Västerås.

Det är lite mer än fyra månader till valet till EU-parlamentet då svenskarna ska utse 18 kandidater. I går antogs en valplattform för socialdemokraterna där partiet lyfter fram tre huvudfrågor. Det handlar om stöd till kollektivavtalen, behovet av ett socialt protokoll och ändringar i utstationeringsdirektivet.

Det handlar om att EU ska ta täten i klimatarbetet. Utsläppen av växthusgaser ska minskas med 30 procent fram till 2020.

Och EU ska bidra till en rättvisare värld utan att därför förvandlas till en försvarsallians av Natos typ.

I varje fall vad gäller den första och den tredje punkten lär det gå en tydlig skiljelinje mellan rött och blått inför EU-valet. Om det trots det går att mobilisera väljarna återstår att se. Då gäller det nog att finna argument även i den snävare svenska politiken. Här finns å andra sidan gott om valvinnande frågor.

Punkt nummer ett är finanskrisen. Här har regeringen kommit väldigt lindrigt undan så här långt. Sant är att krisen inte är hemmagjord. Men det innebär inte att den tröghet regeringen hittills visat är försvarbar.

Det ser visserligen ut som om den mest akuta kreditkrisen är löst på bostadsmarknaden, låga räntor och sänkta priser tycks ha fått lite fart på bostadsmarknaden igen.

Men för småföretagen är problemen fortsatt stora. Och i går varnades för att många riskkapitalföretag kommer att gå under på grund av den dramatiskt snabba nedgången.

Det faktum att regeringen valt att inte ge bankerna generella kreditgarantier förlänger problemen.

Till detta ska sen läggas att den borgerliga politiken i form av en budget med stora skattesänkningar antas ska duga mitt i djupaste kris fast den lanserades i en mild ekonomisk nedgång. Istället för att offensivt möta varselvågen med bidrag till dem med minst marginaler, och som därför har närmast till att konsumera och få hjulen att snurra, så gynnas de redan välavlönade. Därutöver kommer att de som drabbas av arbetslöshet nu erbjuds en skamligt låg ersättning.

Här var Mona Sahlin på torget i Västerås förtjänstfullt tydlig. Det blir ändring på det om vänsteralliansen kommer till makten vid valet om lite mer än 18 månader. Tydlighet är också vad socialdemokratin behöver visa fram till dess.

Mer läsning

Annons