Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvång

Annons
De tre ledarna för USA:s största bilföretag verkar få nobben av kongressen. De får vänta på stöd i finanskrisen till dess att demokraterna tar över i januari. Det är dumt i sak. Men den republikanska högern tänker längre än så. Om det blir problem för USA och de amerikanska medborgarna är en sak. Viktigare är att det går bra för partiet och den överklass som är dess bas och gynnare. Kan man få det oblyga gynnandet av de mest välbeställda att förenas med ett populistiskt skall mot de rikaste då har man kommit en bra bit på vägen.
Därför får bilföretagen och deras snuskigt överbetalda direktörer inget stöd när republikanerna har något att säga till om. Att arbetslösheten blir större än den skulle behöva bli spelar ingen större roll. Det är inte deras väljare.
Och medierna spelar med. Man kan ju inte blunda för den rätt fantastiska uppvisning i politisk dumhet, som uppdagas när det kommer fram att de tre Detroitdirektörerna åkt till Washington DC i varsin privatjet. Så mycket för den nyvunna miljömedvetenheten.
Det påminner inte så lite om hur borgerliga regeringsmedlemmar i Sverige försöker anklaga diverse bankdirektörer för de bonusexcesser som avslöjats. Problemet är bara att de borgerliga själva nyss tillsatt en post-vd med fantasilön. Och när det kommer till kritan så vill man undvika att ställa några egentliga krav på de stora affärsbankerna. Vi gör allt för att stoppa deras bonusar, säger Reinfeldt i ett läge där bonusarna ändå är avlägsna.
Men att tvinga bankerna att anta ett paket som sänker räntorna för vanligt folk verkar han inte fundera över.

Mer läsning

Annons