Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turnén är nästan i mål

/

Vi slösar inte, men vi kan inte spara oss ur en kris av den här storleken. Jobb går före skattesänkningar, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i valets slutspurt.

Annons

 Hon hänvisar också till de europeiska socialdemokraternas gemensamma valmanifest där fler jobb, bättre jobb och gröna jobb är det som lyfts fram.

Många väljare ställer sig fortfarande väldigt främmande till EU. När Mona Sahlin påpekar att EU för tio år sen hade en stor majoritet med länder där socialdemokrater regerade, tror jag att många hajar till. Var det verkligen så?

Så var det. I 13 av 15 regeringar satt socialdemokraterna med. Bara i Luxemburg och på Irland stod man utanför, om jag minns rätt. I alla de stora länderna höll socialdemokraterna själva regeringsmakten. Skillnaden mot i dag är stor. Speciellt i de nya länder som tidigare plågades av den både förtryckande och ineffektiva kommunismen, går socialdemokratin kräftgång. Många där förknippar uppenbarligen socialdemokrati med den gamla onda tiden, samtidigt så gör de ekonomiska problemen där att nära nog alla politiker där möts med misstro.

Vem ska leda kommissionen? Sant är att vi inte kan göra något åt det i valet på söndag. Det avgörs i alla enskilda länder. I stället kan vi avgöra vem som ska leda den mäktiga EU-kommissionen. 40 socialdemokratiska partier i de 27 medlemsländerna har nu enats om att inte godkänna den konservative portugisen José Manuel Barroso som ordförande i kommissionen om han inte går med på att ändra utstationeringsdirektivet så att de för facket negativa effekterna av Vaxholmsdomen undanröjs.

Och det är faktiskt EU-parlamentet som avgör den saken. Men då måste förstås en majoritet i Europa välja socialistiskt. Hur realistiskt nu det är. Å andra sidan vore det ju skamligt att ge upp utan att försöka. Till saken hör också att man i detta parlament kan påverka också om man inte når majoritet. Här byggs nämligen tillfälliga koalitioner av många olika sorter. Just på arbetsmarknadens område har det visat sig gå bra att nå breda majoriteter med både gröna, liberala och kristdemokratiska parlamentariker.

Men tro för den skull inte att det blir möjligt att bygga broar till den svenska borgerligheten i dessa frågor. Centern säger öppet att marknaden går före kollektivavtalen i denna fråga. De borgerliga vägrar att rätta till vad EG-domstolens tolkning förstört.

Det är alltså viktigt hur EU-parlamentets sammansättning blir.

Ett annat exempel på hur skillnaderna går är att EU:s socialdemokratiska parti redan 2007 krävde reformer på finansmarknaden. De borgerliga såg inte behovet.

Det är lite som när finansminister Borg (M) 2008 hånade socialdemokraten Thomas Östros för att han trodde att en kris låg framför oss. Nu har vi svaret. Sahlin påpekar i sitt valtal att Reinfeldts tro att vi kan spara oss ur krisen inte fungerar. För jobbens skull måste den mötas aktivt på både svensk och europeisk nivå. Det är vad Europas socialdemokrater kräver. Senast på söndag kan du se till att de blir fler.

Mer läsning

Annons