Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollkarlen från Kaxås

/

Annons

Under åren 2006 och 2007 köpte Maths O Sundqvist aktier för 4,3 miljarder kronor, det är 800 miljoner mer än årsbudgeten för Jämtlands landsting. En icke oväsentlig parentes är att en stor del av aktieköpen gjordes med lånade pengar.

Att påstå att Sundqvist har agerat måttfullt och spekulerat med framtiden som riktmärke är lika sant som att påstå att de senaste årens låneyra har varit välgörande för samhällsutvecklingen.

När börsen backade hamnade Maths O Sundqvist i ekonomiskt trångmål. Men en förstatligad bank och ett miljardlån senare och den nära-döden-upplevelsen är nu över. I går blev det nämligen klart att skulden till Carnegie har reglerats: Sundqvist undviker därmed personlig konkurs men tvingas överlämna sitt livsverk, Skrindankoncernen.

Kvar i finansmannens ägo blir ”vissa tillgångar i Jämtland”, enligt ett pressmeddelande.

Ett tag kändes det som att Östersund lika gärna kunde byta namn till Östersundqvist – allt kretsade kring Mahts O och dennes högtflygande visioner för staden. På Stadsdel norr, i vilket Sundqvist är hälftenägare, står byggandet för närvande stilla.

Och multiarenan, också den med placering på Stadsdel norr – tänkt att rymma ishockeyarena, inomhushall för bandy, en 2,5 kilometer lång skidtunnel, uppvärmd travbana och satsningar på inomhussporter – som Sundqvist skisserade på förra året .... antar att nu inte är rätt tidpunkt att komma dragande med den.

Poängen, vilken den som gått i aktieskola lärde sig redan på grundkursen, är att det är riskabelt att lägga alla ägg i en korg. Lika riskabelt är det att ställa alla förhoppningar till en finansman vars lycka eller olycka avgörs på börsen.

 

Annons