Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivselfaktorn som störtdök

I Rötviken, med hundratalet bofasta, är det nu ljusare om nätterna än vad det är i Östersund – och anledningen är inte ett strömavbrott!

Annons

I måndagens LT berättade Anny Berglin att hon nu stannar hemma eller tar nattbussen efter mörkrets inbrott. Och hon är inte ensam, många har reagerat mot den tidigarelagda nersläckningen av Östersunds gatubelysning. Ja, det är verkligen skitmörkt ute. Verkligen, det enda jag hade att orientera mig efter när jag cyklade hem häromnatten var de konturerna från huskropparna och en blå-vit-grön företagsskylt i fjärran, den indikerade att jag i alla fall befann mig på rätt gata.

Det tre veckor tidigare nersläckningen sparar kommunen 150 000 kronor. Hur mycket klottersanering får man för den summan? I värsta fall kommer den här besparingen att sluta som en fördyring. Eller finns det någon cynisk kalkyl som visar att kostnaderna för en eventuell ökad skadegörelse inte skulle drabba kommunen i första hand utan företagare och enskilda?

Oavsett så är detta rena julafton för fönsterknackare, dörrbrytare och annat löst folk. Och då pratar vi bara om materiella skador. Tänk om en kroggäst som vinglar hem längs Litsvägen skulle bli påkörd. Eller ännu värre, tänk om det skulle inträffa en överfallsvåldtäkt på Frösön eller i city. Då kommer ordförande Göte Murén och resten av miljö- och samhällsnämndens ledamöter att få ett helvete.

Det här är en chansning som riskerar att falla ut väldigt fel. Men än finns tid, kommunpolitikerna har fortfarande chansen att riva upp beslutet och förekomma eventuella olyckligheter. KO

Annons