Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Andersson: Moderaterna sålde ut försvarets helikoptrar - nu plockar de poäng på att kräva nya

Artikel 48 av 156
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Visa alla artiklar

Annons
Bilden är ett montage.Tobias Billström, Beatrice Ask och Gunnar Strömmer under Moderaternas Sverigemöte.Foto: Thomas Johansson / TT

Medan bränderna härjar och byar utryms passar Beatrice Ask (M) på att häckla regeringen för att satsa på elcyklar istället för brandflygplan.

Minnet är kort. När den stora skogsbranden i Västmanland härjade för fyra år satt Beatrice Ask själv i regeringen. Då var det Åsa Romson (MP) som undrade varför Sverige inte köpte in egna brandplan istället för att hyra från Italien. De borgerliga surnade till och beskyllde Romson för att plocka politiska poäng på en pågående katastrof.

Då liksom nu var det valrörelse.

En sak är klar. De politiker som rasar mot regeringens krisberedskap just nu borde hejda sig och ta en titt bakåt i den borgerliga historien. Då skulle de exempelvis upptäcka att det under moderate försvarsministern Sten Tolgfors tid såldes tio militära helikoptrar (flygdugliga än idag och särskilt lämpade för brandbekämpning ) till ett amerikanskt företag - som skulle använda dem till brandbekämpning.

Efter den affären hade försvaret tre helikoptrar kvar som kunde vattenbomba bränder. Försäljningen fick hård kritik, bland annat från Carl Bildt, för att den genomfördes innan försvarets nya Helikopter 14 var på plats.

Det är den nu, men har blivit ett sorgebarn. Ett ekonomiskt haveri. Försvarets eget Nya Karolinska. Det dröjde 17 år innan helikoptersystemet var i drift, så tyngt av kostnader att varje flygtimme kostar 240 000 kronor.

Enligt Aftonbladet finns det långt gångna planer på att lägga Helikopter 14 i malpåse. Av ekonomiska skäl.

Är det möjligen en av anledningarna till att militären bara utnyttjar två av sina tio helikoptrar i brandbekämpningen? Eller är det så enkelt som att personalen har semester, som Försvarsmakten säger?

Just nu är det krisläge. Det handlar om att rädda liv och egendom. När bränderna är släckta finns det många frågor att ställa. Små som stora. Hur kunde Sjöfartsverket upphandla helikoptrar (olagligt, för miljarder) som inte har krokar för vattentunnor? Stämmer det att privata helikoptrar står outnyttjade på marken för att räddningstjänster väntar in hjälp från försvaret, som inte kostar något för kommunerna?

Är det kanske dags att ompröva försvarsbeslutet som tog bort militärens ansvar att hjälpa till vid civila räddningsuppdrag? Även om försvaret ska ägna sig åt att försvara landet så måste resurserna vara möjliga att utnyttja när de behövs. Om vården kan beordra in personal i krislägen borde försvaret också kunna göra det.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har alldeles rätt i att det är bättre att utvärdera och vara genomtänkt än att försöka utnyttja bränderna i en valrörelse.

Vattenbombplanen som använts de senaste dagarna är baserade i Italien och Frankrike. Men de ingår i en EU-gemensam pool av räddningsresurser som Sverige är med och betalar för. Flottan kan behöva utökas och en del av planen placeras i norra Europa. Men det är inget självändamål att äga om det går att samäga.

Att utfärda vallöften om att köpa brandflygplan för flera hundra miljoner kronor styck är populistiskt. Att utnyttja katastrofer för att vinna billiga poäng i en valrörelse är osmakligt.

  

 

 

     

Alla artiklar i
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Annons