Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Andersson: I Kalifornien lyssnar man på opinionen och förbjuder skolvinster

Annons
Kaliforniens guvernör Jerry Brown. Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

När skoldebattören Per Kornhall berättade för en amerikansk forskare om den svenska skolpengen utbrast hon, ”Oh my God!”

Att vi har en ”styckprisersättning” per elev, som inte tar hänsyn till klasstorlekar och annat när resurser fördelas, chockade henne.

Det händer tydligen inte sällan att människor från andra länder tappar hakan när de hör talas om den marknadsanpassade svenska skolan.

Sverige är fortfarande ensamt om att tillåta obegränsade vinstuttag från skattefinansierade skolor. Ändå beskriver Svenskt Näringsliv vinstbegränsningar som ”ingrepp i äganderätten”. Branschorganisationen Vårdföretagarna drar paralleller till forna Östtyskland.

Som om den svenska skolmarknaden vore norm och resten av världen ägnade sig åt olika varianter av kommunism. En fullkomligt förvriden självbild, som trots det sitter som en smäck i det svenska medvetandet. 

I USA finns ett mellanting mellan allmänna och privata skolor som kallas charterskolor. De flesta ägs av organisationer, lärare eller föräldrar. Ett mindre antal av vinstdrivande företag. Många är beroende av privata donationer för att få ekonomin att gå ihop, då ersättningen är lägre än för allmänna skolor.

Ändå har kritiken växt mot att skolföretagen bara är ute efter skattepengar.

Opinionen fick nyligen Kaliforniens guvernör Jerry Brown att införa en lag som förbjuder skolor som drivs med skattemedel att ta ut vinster. I Maine, Mississippi, New York och Washington finns redan liknande lagar. Andra delstater är restriktiva med att ge vinstdrivande företag tillstånd att bedriva skolor.

Det är intressant på flera sätt. Ännu en gång blir det tydligt vilken unik skoldebatt vi har i Sverige. Här målar penningstarka lobbyister upp bilden av vinstbegränsningar som något som hör hemma i en diktatur - och får politikerna med sig. Däremot inte folket.

Kaliforniens demokrater lyssnar uppenbarligen på sina väljare. Sveriges riksdag däremot struntar i folkopinionen och ställer sig på profitörernas sida.

Annons