Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Andersson: En debatt som visade var SD hör hemma

Annons
Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S)Foto: Jessica Gow/ TT

I partiledarnas sista riksdagsdebatt före valet var det partiernas kärnfrågor som dominerade. Borta var alla försök att sträcka sig in på motståndarens territorium för att stjäla några osäkra röster. Alla höll sig till de ämnen de behärskar bäst.

Stefan Löfven (S) har fått hård och rättvis kritik för de migrationspolitiska utspel partiet har gjort på sistone. Det är inte förslagen som väckt mest uppseende, utan paketeringen av budskapet, som fått S att framstå som ett SD light.

Under partiledardebatten blev skillnaden mellan partierna tydlig. S har lagt om sin taktik. Resten av valrörelsen ska handla om arbetsmarknad och välfärdsfrågor.   

När statsministern konfronterade Jimmie Åkesson (SD) med att vilja sänka skatter för 35 miljarder, dra in 12 miljarder från kommuner och landsting och försämra anställningstryggheten genom förändringar av LAS, då protesterade inte ens SD-ledaren.

”Vi behöver en mer flexibel arbetsmarknad. Det står jag för”, sa han.

Ett tydligt besked om att Sverigedemokraterna är fast förankrade långt till höger på den politiska skalan. Så fort debatten handlar om något annat än invandringspolitik gungar marken under Jimmie Åkessons fötter. Det blir tydligt att SD i grunden är ett arbetarfientligt parti och man slås av att så många LO-anslutna ändå sympatiserar med partiet.   

Miljöpartiets Isabella Lövin höll ett starkt tal om klimathotet. Det är många som ser värmeböljorna, torkan och bränderna på sistone som ett skrämmande bevis på människans inverkan på klimatet – och en signal om att det är bråttom att agera.

”Ändå är det några i den här kammaren som anser att åtgärder för att ställa om till ett fossilfritt samhälle är för dyrt”, sade Lövin och syftade på de borgerliga partierna och SD, som vill sänka bensinskatten och ta bort flygskatten bland annat.

Lövin ifrågasatte hur de andra partiledarna kunde undvika att prata om att människan håller på att förstöra sina egna livsvillkor på planeten. Det är verkligen en bra fråga.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons