Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Andersson: Bra att Löfven ryter till mot bankerna

Annons
Statsminister Stefan Löfven kräver att bankerna tar större ansvar för landsbygden.

Statsministern ryter till mot bankerna. De tjänar så bra att de ”banne mig ska se till det finns möjligheter att få lån ute på landsbygden så att företag kan växa och utvecklas”, säger han i en intervju i DN.

Det är glädjande att höra.

Bankerna har alldeles för länge behandlats med alldeles för lena silkesvantar i Sverige. Affärsbankerna och deras vinstkrav styr i praktiken var vi kan bosätta oss. Orsakskedjan ser ut så här: När de stora bankerna stänger sina lokalkontor försvinner kunskapen om den lokala marknaden. Det gör att bankerna inte vågar låna ut pengar till den som vill starta eget eller utveckla sitt företag på en liten ort.

Stefan Löfven föreslår att bankerna flyttar ihop med Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen i de lokala statliga servicekontor som snart ska vara 140 till antalet.

Löfvens förslag ligger väl i linje med statliga riksbankskommittén, som vill att storbankerna får kännbara sanktioner om de vägrar hantera kontanter och dagskassor på mindre orter. Enligt förslaget ska 99 av 100 svenskar ha högst 25 kilometer till en bankomat eller deponi.

En annan väg att underlätta för landsbygdens utveckling vore att skapa bättre förutsättningar för ett nät av lokala sparbanker. Det finns 60 sådana idag. Gemensamt är att de ägs av stiftelser och inte är vinstdrivande i vanlig mening. Överskottet stannar i bygden i stället för att försvinna ner i fickan på giriga aktieägare.

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka har beskrivit sparbankerna som ”drömbanker”: De har säkerhetsmarginaler som storbankerna inte är i närheten av, de är stabilare och har nöjdare kunder. Visserligen är de mindre lönsamma än jättarna, men om en sparbank går omkull skulle den i gengäld ”knappast sänka hela Sverige”.

Tyvärr har sparbankerna låst sig vid ett samarbete med Swedbank, som enligt kritikerna aktivt motarbetat sparbanker som vill öppna kontor på mindre orter, bland annat i Jämtlands län.

Det är staten som garanterar kundernas pengar om en storbank går omkull. Det är inte mer än rätt att bankerna betalar tillbaka genom att ta ett samhällsansvar. Även för landsbygden.

Mer läsning

Annons