Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips från coachen

Annons

Sex varaktiga anställningar till en sammanlagd kostnad av fem miljoner kronor. Det är resultatet i Jämtland av satsningen på externa jobbcoacher. ”Nöjd kan jag inte säga att jag är”, säger Christina Storm Wiklander, chef för arbetsförmedlingen i länet. Samtidigt betonar hon att coachverksamheten är ett politiskt initiativ, ”Vår uppgift är ju att utföra deras beslut”. Ibland måste det vara skönt att vara verkställare och inte högste ansvarig.

För även om jobbcoacherna i enskilda fall kan ge arbetslösa utan mål och riktning en välbehövlig knuff så illustrerar deras tillkomst regeringens inkompetenta hantering av arbetslösheten. Fast egentligen är det inte så konstigt, moderater gillar nämligen inte arbetsmarknadspolitik, det har de aldrig gjort. Men nu är de tvungna att göra något och då blir det pannkaka.

Borgerligheten har dragit den felaktiga slutsatsen att arbetslöshet är ett problem som beror på utbudet, människor är inte intresserade av att söka jobb utan vill hellre sitta hemma tillsammans med sin a-kassa och därför behövs ”stimulanser”. Så förstörde man a-kassan, sänkte skatten och införde en räcka flata arbetsmarknadsåtgärder varav jobbcoachning är ett exempel.

Tiotusenkronorsfrågan: Hur blir man coachad till ett jobb som inte finns, ett jobb som man inte har kompetens att utföra?

Riktig arbetsmarknadspolitik – till exempel arbetspraktik med anständig ersättning, utbildning för anställda på företag där produktionen hamnat i en tillfällig svacka, möjlighet att förvärva gymnasiekompetens inom ramen för vuxenutbildningen – är dyrt. Och regeringen saknar såväl pengarna som engagemanget. KO

Mer läsning

Annons