Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terese Bengard: "Jag är så less på att jaga idiotiska beslut om landsbygden"

Annons

Jag kan ibland bli så extremt less. Less på att några av oss har som uppgift att jaga idiotiska beslut, dela information om försämringar och föreslå förbättringar. En ständig jakt (och då menar jag inte på älgar). Ett ständigt adrenalinpåslag över alla dumheter.

Landsbygdsfrågan ses som ett ”särintresse” som några få ska bära. Denna vecka har inte varit bra. Jag delat länk efter länk på Facebook om saker som kommer försämra förutsättningar för utveckling i hela landet.  Läst artikel efter artikel i LT om idiotiska regler som visar att vi skapat ett system som inte längre fungerar, att vi tappat siktet på vad som är viktigt och i det missgynnas landsbygden ständigt. Myndigheter som gömmer sig bakom ”det här är regelverket”. Här är ett axplock av veckans ”händelser”:

* Kronofogden ska smygcentralisera under radarn nu när regeringen är upptagen med att bilda regering. Mindre orter tappar arbetstillfällen och större orter får jobben. Samma sak som hänt med Polisen, Skatteverket, Migrationsverket, Försvarsmakten, Lantmäteriet och Tingsrätterna. Inga röster höjs trots att det är stick i stäv med vad politiken vill. Facket är tyst. Nationell media tyst. Och jag skriker av ilska.

Kronofogden centraliserar. En av många dåliga nyheter för landsbygden denna vecka. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

* Däremot när Borlänge utses till fulaste stad av ”Arkitektupproret” hakar alla nationella medier på: SVT, SR, P1, TV4 – alla har program om denna ovetenskapliga fruktansvärt förnedrande tävling. De borde alla se Mia Skäringers ”Kroppshets” (SVT) och ”översätta” det till hur man i detta fall utsätter en stad för samma slags snäva norm/ideal. Något som leder till skam över att inte passa in, vad man skulle kunna kalla småstads-shaming.

* I LT redovisar LRF:s Håkan Nilsson att krisstödet till bönder efter sommarens torka riskerar att missgynna dem som har långt till en veterinär. Så återigen straffas de som bor så kallat ”avlägset”.

* Trafikverket river ner belysningen i Bräcke. Tydligen blev vägen för bred, så nu blir det svart. ”Vi följer regelverket” säger Trafikverket. Men om det hade varit i en stad och de renoverat en väg och breddat den, hade man då ens kommit på tanken att ta bort väglyset? Skulle inte tro det. Det är ren och skär landsbygdsdiskriminering.

* Och SVD:s Erik Zuiga som tycker att det räcker att ”Hela Sverige lever då och då” att vi ska vara nöjda med att rika stadsbor besöker landsbygden någon gång då och då. Kan vi stå med mössan i hand och vara glada att vi behövs (vi som typ ska bo kvar där i väntan på gästen?). Landsbygden ska finnas OM staden tycker det finns en nytta av den. Annars kan den dö. 

Det är så absurt att detta bara är en veckas ”bad news”. Jag skulle kunna hoppa på hundratals bollar som bör ordnas, fixas, uppmärksammas på grund av regelverk med urbana förtecken, regelverk som uppenbarligen missgynnas landsbygd, kreativitet och samverkan, stödsystem som gynnar urbana områden… och så vidare. 

Jag är en av dem som förespråkar att vi har ett stabilt och tryggt skattesystem och tydliga, rättvisa regelverk som är begripliga och att vi inom systemen gör omfördelningar för att utjämna skillnader. Men ska vi ha kvar tron på det systemet måste vi ta oss en funderare. Vi måste skapa regelverk som inte uppenbart missgynnar landsbygden. Annars kommer det att ta bort tilliten. 

Jag ser framemot en ny vecka. En vecka som jag hoppas inte innehåller en enda dålig nyhet för oss som valt att bo ”avlägset”.

Terese Bengard

Annons