Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarja Halonen skulle bli en bra ordförande

/

För Sveriges del är det kanske den svenske eller svenska kommissionären som tilldrar sig störst intresse.

Annons

Det vi kan utgå ifrån är att det inte än en gång blir en socialdemokrat. Så mycket mer vet vi inte i dag. Inte ens oppositionsledaren Mona Sahlin har fått informera sig direkt genom att få möta statsminister Reinfeldt. På EU-nivån vet vi inte så mycket mer än att många känner sig kallade – om än inte öppet. Men vi vet att EU efter första december, när Lissabonfördraget väntas träda i kraft, ska få en permanent ordförande för det europeiska rådet där Sverige nu sitter ordförande. Reinfeldt kan därmed bli den siste på den posten med roterande ordförande.

Önskemålet att efterträdaren ska bli en kvinna är starkt på sina håll. Det skulle onekligen betyda en del i den mansdominerade EU-toppen. Dragkampen mellan de stora länderna öppnar för de mindre. En kvinna som nämnts är därför Lettlands förra president Vaira Vike Freiberga. Liberala DN förordade henne på torsdagen och motiveringen är att hon inte bara är kvinna utan också en ur de nya medlemsländerna. DN anser att hennes stöd för Bushs Irakkrig inte bör ligga henne i fatet.

De har fullständigt fel. Vi kan inte acceptera personer med så dåligt omdöme. Det diskvalificerar Sveriges Carl Bildt och Storbritanniens Tony Blair. Den senare är i och för sig kluven på ett sätt som få andra. På Nordirland visade Blair en freds- och förhandlingsvilja, som verksamt bidrog till lösningen av den långa konflikten. Allt det saknade han i Irak. Ska jag föreslå någon som kan representera alla EU-medborgare som EU-ordförande, så är det Finlands president, Tarja Halonen (S) som visat att hon kan representera hela sitt folk.

Mer läsning

Annons