Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svinkallt och svindyrt

/

Att elpriset stiger när kvicksilvret faller är grundkurs i tillgång och efterfrågan.

Annons

Elpriset har också under de senaste veckorna nått nya toppnoteringar, men det beror inte bara på att den ena faktorn – efterfrågan – skjutit i höjden till följd av kylan utan för att flera kärnkraftverk tagits ur drift för underhåll. Sverige tvingas för närvarande importera rekordmycket elektricitet från utlandet. Konsekvensen är att en del villaägare med rörliga elpriser har att se fram emot en några hundra kronor dyrare elräkning i januari.

Varför stänger kraftbolagen sina kärnkraftverk just under de veckor som efterfrågan är som störst? Frågan ställdes häromdagen av Svenska dagbladets ekonomikrönikör Carolina Neurath. Man behöver inte vara överdrivet konspiratoriskt lagd för att ana dunkla orsaker. Carolina Neurath: ”Situationen för tankarna till 2001 när energijätten Enrons elektricitetshandlare medvetet skapade elavbrott i Kalifornien genom att sända elektricitet ut ur staten när den behövde kraften som mest. Därmed drevs priset på el upp kraftigt”.

Klart är i alla fall att avregleringen av elmarknaden har försatt elproducenterna i en guldsits. Tanken med avregleringen var ju annars den motsatta, att konsumenterna skulle hamna i ett bättre förhandlingsläge; tävlan om kundernas gunst skulle leda till lägre priser. I praktiken har dock utvecklingen visat sig bli den motsatta, elpriserna har stigit. När några få aktörer kontrollerar en väldigt stor del av kraftproduktionen faller själva grundtanken om ökad konkurrens – lägre priser.

Minus 33 grader i Lillsjöhögen i går morse. Det är lätt att hålla sig för skratt, särskilt när man vet att elmarknaden inte är vad den borde vara. KO

Mer läsning

Annons