Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanna Kierkegaard: Vänj dig vid tanken på att bli matad av en robot

Annons
En robot hjälper till att hämta medicin.

Det gäller att inte snubbla på robotdammsugaren. På äldreboenden runt om i Sverige blir det allt vanligare att använda teknik för att underlätta både för personal och brukare.

En automatisk dammsugare sköter städningen så att personalen kan fokusera på de viktigare uppgifterna. En slags kran i badrummet hjälper till att lyfta in de boende i duschen, så att de anställdas ryggar slipper ta stryk. En kamera håller koll på om någon behöver hjälp på natten.

Utöver sådant som underlättar för personalen, finns även teknik som gör tillvaron trevligare för de boende. I Tranås kommun har man provat att använda robotkatter - ett slags gosedjur som kan röra sig och verka levande, utan att klösa någon - för att göra dementa tryggare.

Utomlands går utvecklingen i racerfart. Särskilt i Japan, där robotkatter är närmast passé. Den åldrande befolkningen har där ökat efterfrågan på äldreboenden och anställda inom vård och omsorg. Robotar har till och med börjat ersätta personal, snarare än underlätta för dem. "Sociala robotar" leker lekar med de äldre och ska sätta igång samma känsloreaktioner som vid umgänge med människor.

En sådan utveckling är inte helt oproblematisk. När Kommunals ordförande Tobias Baudin kom hem från en studieresa till just Japan slog han fast att Sverige inte får gå i landets fotspår. Tekniken ska underlätta för människor, inte ersätta dem. Och den får inte användas som en ursäkt från arbetsgivaren för att skära ner på personal.

Baudin har förstås rätt. Samtidigt måste även Sverige måste klara av att möta den annalkande personalbristen. Efterfrågan på folk med gymnasial vård- och omsorgsutbildning beräknas öka med över 65 procent till 2035. Mer långsiktigt behöver vi också fundera på om inte klimatet kräver en omställning till att vi både arbetar och konsumerar mindre.

Tekniken är fantastisk så länge den används för personalens skull. Låtsaskatterna kan vara en tillfällig trend, men det är nog läge att vänja sig vid tanken på att bli ompysslad av en robot.

Annons