Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanna Kierkegaard: Det som sker i kommunen, stannar i kommunen

Annons
Emilie Pilthammar och Louise Erixon. Foto: Johan Nilsson / TT

Det blir många biskvier för talmannen. Sedan valet har rikspolitiken stått still - sonderingsuppdragen avlöser varandra och avslutas i moll. Häromdagen blev det klart att även Stefan Löfven misslyckats med att skrapa ihop en regering. Medborgarna får snällt vänta medan talman Andreas Norlén fikar vidare med partiledarna i smågrupper.

I kommunerna rör det sig desto mer - där tar nya allianser form, och det snålas inte med kreativiteten. Kontroversiella samarbeten har väckt ilska och oro utanför kommunernas gränser.

Kan de lokala konstellationerna ge en föraning om vad som komma skall i regeringsbildningen? Hur mycket säger lokalpolitiken om partiernas förutsättningar att komma överens?

I Bräcke kommun blir det Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet som styr. Det som högern på riksnivå kallade ett extremistparti är i kommunen en god kamrat.

Det som högern på riksnivå kallade ett extremistparti är i kommunen en god kamrat.

I Sölvesborg har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet SoL (Sölvesborgare och listerbor) bildat samstyre. På foton från pressträffen gör Louise Erixon (SD) och Emilie Pilthammar (M) tummen upp och flinar nöjt. Den senare trotsar tydliga order från det moderata partihögkvarteret: inga samarbeten med SD.

I Stockholms kommun pågår ett liknande drama. Där har Miljöpartiet dumpat vännerna vänsterut och bidragit till maktskifte genom att ansluta sig till Allianspartierna. För det har de blivit hårt kritiserade från både höger och vänster.

Andréas Norlen bjuder Stefan Löfven på en biskvi. Foto: Henrik Montgomery / TT

Säger Moderaternas kommunala samarbete med Sverigedemokraterna något om vad som kan hända i nationellt? Är Miljöpartiet ideologilösa och opålitliga? Har Vänsterpartiet i Bräcke satt i gång en våg av moderat extremism?

Inte direkt. På lokal nivå avgör personkemi, sakfrågor och pragmatism. Ett partis ideologi varierar stort - en socialdemokrat nationellt kanske prioriterar miljöfrågan, medan en lokal företrädare struntar fullständigt i naturvård om den hindrar tillväxten. En miljöpartist i Norrland kan framstå som en liberal för Stockholmaren invirad i palestinasjal. Att samlingsstyren mellan M och S fungerar bra i kommunerna gör dem inte lämpliga nationellt.

Strunta därför i Sölvesborg. Låt Miljöpartiet i Stockholm hållas med sina vägarbeten och utförsäljningar. Och tro inte att det som fungerar kommunalt har ett uns chans till nationell överlevnad - där är det de biskvistinna ideologerna som styr.

Susanna Kierkegaard, praktikant

Annons