Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk tvingar fram en tillnyktring

Annons

En veckolång strejk vid ett oljeraffinaderi i norra England är över sen arbetarna fått garantier för att brittiska arbetare får nya jobb till brittiska löner.

Arbetarna protesterade mot att en underleverantör använde sig av arbetare från Italien och Portugal, som fick lägre löner än de brittiska arbetarna. Det fick till följd att också en rad sympatistrejker drog över landet. Orsaken till problemen är att EG-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet öppnar för dumpade löner. Det innebär lönesänkningar för alla om inte systemet ändras.

Den borgerligt dominerade EG-kommissionen har idogt sagt nej till Europafackets krav på en revidering av direktivet.

Men i torsdags, som en följd av de brittiska strejkerna, så har man lovat att bjuda in olika intressegrupper (som DN skriver på nyhetsplats) för att se över direktivet.

I gårdagens SvD ser socialdemokraten Jan Andersson nya möjligheter när inte bara vår utan även brittisk och tysk arbetarrörelse tar tag i saken. Vi lär få se fler strejker. Det lär också påverka utvecklingen. Det kan tänkas att socialistgruppen låter saken påverka valet av en ny kommission.

Kravet på jobb åt britter är förstås svårsmält för EU, och det kallas av de borgerliga för osund nationalism. Och det är sant så långt att vi inte ska ställa speciella nationella eller etniska krav på arbetskraften. I stället ska vi vara mycket tydliga på att all arbetskraft, oavsett nationalitet, ska ha samma lönenivåer.

Utländska arbetare ska inte diskrimineras, då slipper samtidigt inhemska arbetare att konkurreras ut av andras dumpade löner. Sånt gynnar inga arbetare. Direktivet måste ändras på den punkten.

Annons