Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stortorget – vilken succé!

/

Många har luftat sitt missnöje över det nya Stortorget. Är det inte fult och ofunktionellt – ”hålet” som det har kallats – så är det på tok för dyrt.

Annons

 Detta att ställa kostnader mot varandra är ett enkelt trick för den vill samla lätta poänger. ”Bygg om Stortorget för 36 miljoner, så fortsätter vi att importera billiga fiskpinnar till våra äldre. Slår vi dessutom ihop två förskoleklasser kanske vi till och med kan köpa in en ännu dyrare stenläggning”. Hur besvarar man något slikt?

Nu är inte budskapet att kommunala investeringar ska slippa granskning och kritiska frågor. Kostnadskontrollen såväl innan som under ombyggnaden av Storsjöbadet var till exempel under all kritik. Inte heller i ett längre perspektiv vittnar kommunens hantering av Storsjöbadet på god ekonomisk hushållning. I stället för att med jämna intervaller utveckla badhuset lät man stället förfalla med konsekvensen att upprustningsbehoven blev betydligt större och kostsammare.

Ett annat exempel på taskig kommunal planering är bostadskrisen. Människor som önskar slå ner bopålarna i länets huvudstad måste antingen ha ren bondtur, vara extremt framsynta och ställa sig i bostadskö innan de ens har börjat fundera på att flytta hit eller så får de slanta upp dyra pengar för en bostadsrätt. Inte särskilt gynnsamma förutsättningar för en stad som har stora ambitioner på tillväxtfronten, 70 000 invånare 2020.

Åter till Stortorget. Hade ansvariga politiker kunnat förutse att en storbank i USA skulle kollapsa förra hösten och spränga den amerikanska bolånebubblan och sätta hela världsekonomin i gungning hade inte projekteringen av Stortorget inletts. Men jag tycker inte att man kan lasta politikerna och tjänstemännen i rådhuset för den ”missräkningen” – ingen kunde förutse vad som därefter skulle komma i form av arbetslöshet och minskade skatteintäkter, inte Fredrik Reinfeldt, Anders Borg eller miljö- och samhällsnämndens ordförande Göte Murén.

I ett anspråkslöst pressmeddelande sammanfattar kommunens miljöchef Jari Hiltula visionen för Stortorget: ”Man ska kunna ha bakluckeloppis ett par timmar en lördag samtidigt som vi ska ha kvalitetsstämplade marknader”.

I en tid när så mycket ligger i det privata ägandets hägn är det viktigt att slå ett slag för våra gemensamma rum. Till vårt nya och vackra torg är alla utom klottrarna välkomna.

Se nu bara till att tända gatubelysningen i höst så kommer vår stad att gå en ljus framtid till mötes.

Mer läsning

Annons