Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd ett vapen-embargo

Annons

Amnesty International har kommit fram till att båda sidor i Gazakriget begått krigsförbrytelser.

Deras slutsats blir att båda sidor bör utsättas för ett internationellt vapenembargo. Det kan tyckas rättvist eller orättvist beroende på var sympatierna ligger. Ingen kan ju komma ifrån att det var Israel som började det öppna kriget.

När 13 döda israeler ska vägas mot 1300 palestinier kan det verka orättvist mot palestinierna som ju redan åren före det senaste kriget varit utsatta för oproportionellt våld med över 1250 döda palestinier mot 18 israeliska dödsoffer.

Till det ska läggas att palestinierna är under ockupation och avspärrning. Väpnat motstånd är i sig inte i strid med internationella regler.

Men bomber som slår blint och riktas mot civila är det däremot. Riktigt vad den moraliska skillnaden är gentemot de bombningar som exempelvis USA genomför i Afghanistan, med 500 civila dödsoffer som följd, är svårt att säga. Det säger mer om vilka som skriver lagarna.

Men förslaget skulle, om det genomförs, rimligen vara ett hårdare slag mot Israel, som för sitt övervåld är beroende av vapenleveranser från främst USA. Å andra sidan har de en militär styrka som för lång tid skulle räcka mot den nästan obefintliga eldkraft som finns på den palestinska sidan. Men inget blir ju bättre om nya vapen förs in. Israel måste pressas till en tvåstatslösning.

Annons