Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som natt och dag

De rödgrönas utspel om en ny sjukförsäkring har verkligen väckt oro på borgerligt håll.

Annons

Men analysen skiljer sig starkt åt i minst två riktningar. Lustigast var statsministern själv som, vilket jag noterade redan i går, talade om en återgång till utsorteringspolitiken, en variant på gnälltemat att de rödgröna bara bryr sig om bidrag. Det var ett vågat uttalande med tanke på allt stryk de borgerliga fått i sjukförsäkringsdebatten. Före jul fick ju regeringen Reinfeldt backa ett rejält steg efter ha lagt fram ett förslag som tog ifrån svårt sjuka all ersättning. Och även med de nya reglerna utförsäkras tusentals. På tal om utsortering alltså.

Reinfeldt inordnar sig ändå i den falang som ser de rödgrönas förslag som en återgång till ett gammalt socialdemokratiskt system. I den slutsatsen hamnar också liberala DN, som väljer att bortse från att de rödgröna nu tydligt talar om vådan av långa sjukskrivningsperioder. Det är ett resonemang som även om de borgerliga (och sossarna till en del) försöker förtränga det, också stämmer väl in också med Socialdemokraternas agerande åren närmast före förra valet. Men Reinfeldt har också en andra tes. Den går ut på att det egentligen inte finns något förslag eftersom viktiga delar ska utredas. Här hamnar exempelvis centerpartistiska Östersunds-Posten som talar om vaga ändringsförslag och väljer att helt bortse från att de rödgröna både lovar höjda ersättningsnivåer och höjt tak i försäkringen.

Liberala Sundsvalls Tidning för ett liknande resonemang på temat ”slappa utspel”. Men deras slutsats blir till skillnad från Reinfeldts, att de rödgrönas förslag ”i praktiken är svårt att skilja” från dagens borgerliga politik. Hur de nu får det till det. Obundet moderata SvD till slut, ser en ”skiss” som ”på punkt efter punkt” liknar dagens sjukförsäkring. Det är en fullständig misstolkning. Mellan blockens sjukförsäkringsförslag är en skillnad som natt och dag.

Mer läsning

Annons